Közélet

2014.07.13. 07:31

A semmiért fizettek milliókat a tatabányai szellemház lakói

Lassan egy évtizede, hogy megkezdődött a tatabányai Gál István lakótelep hétszázas tömbjei mellett – a Bárdos László Gimnázium bejáratával szemben – található, mindmáig befejezetlenül álló társasház építése. Nehéz eldönteni, ki járt rosszabbul: aki egy összegben kifizette itt vásárolt lakása árát és bebútorozott a félkész épület-torzóba, vagy aki évek óta nyögi a havi törlesztőrészletet a beköltözés legkisebb reménye nélkül.

R. G.

Mostanra jóformán mindenki hozzászokott a szinte teljesen elhagyatott, kúszónövényekkel benőtt, csupasz téglaházhoz. A helyieknek már nem szúr különösebben szemet sem a gazos udvar, sem az összegraffitizett (az utcáról is jól látszó) belső falak, sem a feszültségüket itt levezető fiatalok áldatlan ténykedése nyomán leamortizált külső és belső terek. Vannak azonban olyanok, akik továbbra sem tudnak kibékülni ezzel a látképpel: azok a pórul járt családok, akik 2004 és 2007 között valamiért jó ötletnek tartották, hogy itt vegyenek lakást.

A most 85 éves Zuboki Istvánné 2007 októberében jött ide a Bánhidai lakótelepről: mozgássérült fia látogatásait megkönnyítendő költözött az egyik földszinti lakásba – bízva az építő cég, az azóta felszámolás alá került Pólus Kft. ígéretében, miszerint rövidesen befejeződik a ház építése. Ez azonban a mai napig nem történt meg: bár a tervezett huszonegy lakás közül tizenöt gazdára talált, a Pólus 2007 végén bekövetkezett csődje óta áll az építkezés. Bár később a felszámoló cég, a Seratus Kft. is ígéretet tett rá, hogy befejezi az épületet, az ügymenet megakadt.

A kivitelező mindössze három házrészt tett lakhatóvá: azokat, amelyek tulajdonosai egy összegben kifizették új otthonuk árát. Ők évek óta élnek több millióért vásárolt, ám lényegében értéktelen – hiszen eladhatatlan – lakásaikban: a vízmű- és az áramszolgáltatás működik, a központi fűtés azonban a ház befejezetlenségéből adódóan nem üzemel. Zuboki Istvánné például, hiába szereltek fel radiátorokat mindhárom szobájába, telente egy Siesta kályhával próbál meleget varázsolni az általa használt helyiségekbe. Ami pedig ideköltözése elsődleges okát illeti: a bejárati ajtó elé tervezett kerekes székes feljáró sosem épült meg, fia látogatásai így a korábbiaknál is nagyobb nehézségekbe ütköznek. Kérdésünkre elmondta: mivel az építő cég a család által kifizetett házrészt befejezte, jog szerint nem támaszthatnak vele szemben további elvárásokat – az pedig, hogy az épület nagy része üresen áll, nem Zubokiékra tartozik.

Mint ahogy az sem, hogy tizenkét, soha el nem készült lakás tulajdonosa máig fizeti a havi törlesztőrészletet az építkezéshez hitelt nyújtó takarékszövetkezetnek. Hiába nem kaptak eddig a pénzükért semmit: mivel formálisan ők a saját házrészük építtetői, a munkálatok önhibájukon kívüli leállása egyéni problémájuk csupán. Mintha csak menet közben abbahagyták volna saját családi házuk felhúzását – azzal a különbséggel, hogy jelen esetben senki nem tájékoztatta őket előre, hogy ebbe a helyzetbe kerülhetnek. A helyzet pikantériája pedig az, hogy az ingatlan telekkönyvi tulajdonosa a takarékszövetkezet érdekeltségébe tartozó TAK-ING Ingatlanhasznosító Kft., amely az eredeti tervek szerint egy üzlethelyiséget alakított volna ki az épület alsó szintjén.

Úgy tűnik, patthelyzet alakult ki: addig senki nem tehet semmit, amíg a peres felek – a TAK-ING és a Seratus Kft. – meg nem állapodnak a továbbiakról. A vitába furcsa módon  a jelenlegi és a reménybeli leendő lakók sem szólhatnak bele. Az események – több tulajdonos egybehangzó állítása szerint – egyelőre az ő teljes kizárásukkal zajlanak, így közülük senki sem tudja, helyre lehet-e még hozni az egyre rosszabb állapotba kerülő ingatlant, amelynek ráadásul rövidesen lejár a (többedszerre meghosszabbított) építési engedélye. Az azonban nem sok jót sejtet, hogy a legutóbbi kalkulációk szerint a lakások vételárának kifizetésén felül mintegy 250 millió forint többletköltség szükségeltetne a befejezéshez.

Még mindig van remény a megoldásra?

Lengyel László, a Környe-Bokod Takarékszövetkezet aktív üzletági ügyvezetője a 24 Óra kérdésére elmondta, a TAK-ING Kft. és a Seratus Kft. között jelenleg polgári peres eljárás van folyamatban a Tatabányai Törvényszék előtt. Lapunknak adott nyilatkozata szerint az augusztus 21-ére kitűzött tárgyaláson hozott ítélet fogja meghatározni a felek további cselekedeteit, az ítélet meghozatala előtti, peren kívüli megegyezés azonban nem várható. Némi bizakodásra adhat okot a lakástulajdonosoknak, hogy az ügyvezető közlése alapján a peres eljárás jogerős befejezését követően az építés elvileg újraindítható.

Információink szerint, mivel a leendő lakók az azóta felszámolás alá került Pólus Kft.-nek fizettek vállalkozói díjat, változatlanul ezzel a társasággal állnak kötelmi-vállalkozói jogviszonyban – mely alapján hitelezői igényüket a felszámolónak, a Seratus Kft.-nek be is jelentették. A tulajdonosok a felszámolási eljárás szabályai szerint utóbbi cégtől kaphatnak megoldást az általuk megfizetett vállalkozói díj és a maradéktalanul nem teljesített vállalkozási szerződésből eredő igényeik kielégítésére.

Információink szerint, mivel a leendő lakók az azóta felszámolás alá került Pólus Kft.-nek fizettek vállalkozói díjat, változatlanul ezzel a társasággal állnak kötelmi-vállalkozói jogviszonyban – mely alapján hitelezői igényüket a felszámolónak, a Seratus Kft.-nek be is jelentették. A tulajdonosok a felszámolási eljárás szabályai szerint utóbbi cégtől kaphatnak megoldást az általuk megfizetett vállalkozói díj és a maradéktalanul nem teljesített vállalkozási szerződésből eredő igényeik kielégítésére.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!