Támogatás és önerő

2022.10.31. 12:30

Megvalósult a sárisápi önkormányzat régi álma: megújult az ovi és mini bölcsőde

Nemrégiben befejeződött a Sári Óvoda és Mini Bölcsőde új főbejáratának kialakítása, az intézmény jelentős megújuláson ment keresztül. A Belügyminisztérium 30 millió forintos támogatásának segítségével az önkormányzat egyik régi álma valósult meg.

Walczer Patrik

Nemrégiben befejeződött a Sári Óvoda és Mini Bölcsőde új főbejáratának kialakítása

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Sárisáp azon települések közé tartozik Komárom-Esztergom megyében, ahol egymást követik a fejlesztések és minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy kiaknázzák a pályázati lehetőségeket. Az elmúlt években jelentősen fejlődött az infrastruktúra, a járdák és utcák mellett számos intézmény is megújult. Energetikai korszerűsítést végeztek el az óvodában, a gondozási központban, az iskola „B”, illetve „C” épületében, a községházán, illetve a Sárisápi Bányász Közösségi Térben is. 

A község vezetésének tájékoztatása szerint a korábbi katasztrófavédelmi ellenőrzések során többször is felszólították az önkormányzatot az épület udvar felőli oldalán található, elavult polikarbonátos előtető elbontására. A hatóságok indoklásként közölték, hogy a szerkezet tűzveszélyes és baj esetén akár el is zárhatja a menekülési útvonalat. Többször pályáztak már a bontási munkálathoz, illetve a felújításhoz szükséges források előteremtésére, legutóbb pedig pozitívan bírálták el a benyújtott pályázati anyagukat. 

Csökkentek a fenntartási költségek
A falu központjában, a Fő utca és a Szent István utca sarkánál található a Sári Óvoda és Mini Bölcsőde épülete, amelyen 2010-ben energetikai korszerűsítést hajtottak végre. Mint arról lapunk korábban is beszámolt, a felújításra akkor azért volt szükség, mert a hőszigetelés hiánya, az elavult fűtési rendszer és a régi nyílászárók miatt jelentős összegeket emésztett fel az intézmény fenntartása. Az akkori projekt során utólag szigetelték az épület külső homlokzatát, új, többrétegű üveggel ellátott ajtókat, illetve ablakokat szereltek be, a régi fűtést pedig kondenzációs kazánnal váltották ki, ezzel jelentősen csökkenteni tudták a működtetésre fordított összegeket. Az önkormányzat a korábbi felújítás pozitív hatásait a mostani nehéz helyzetben érezheti igazán. 

Azt is megtudtuk, hogy Dankó Kristóf főépítészt bízták meg a bontási, kivitelezési és engedélyezési tervek elkészítésével. Az elnyert 33 millió forintos belügyminisztériumi támogatás, illetve a 7 millió forintos önkormányzati önrész felhasználásával elbonthatták a polikarbonátos előtetőt, majd a projekt következő fázisaként kiszélesítették az emeleti függőfolyosót. 

A régi burkolat helyét befalazták, ezáltal nemcsak megnőtt, hanem egyben komfortosabbá is vált az óvoda belső tere. Ha közlekedési szempontból vizsgáljuk a beruházást, akkor pedig elmondhatjuk, hogy mind az alsó, mind pedig az emeleti szinten sokkal biztonságosabbá váltak a folyosók. 

Új térkőburkolat az udvar egy részén 
A sárisápi képviselő-testület korábban úgy döntött, hogy az idei évben megvalósuló rekonstrukciót teljessé teszik, ennek érdekében felújították az óvoda és bölcsőde épületének csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezen kívül az intézmény csatorna- és ivóvízhálózatát is korszerűsítették. Utóbbi kivitelezés miatt az udvar burkolatát is cserélni kell, a szakemberek napokon belül elhelyezik az utolsó térköveket is a főbejárat előtti területen. Ezekre a kiegészítő munkálatokra összesen 4 millió forintot fordított az önkormányzat. Az idei beruházás lényegében a több éven át tartó óvodafejlesztésnek az utolsó fázisa volt. Az óvodába jelenleg 107 gyermek jár, emellett pedig a nyolc férőhelyes mini bölcsőde is maximális kapacitással üzemel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában