150. évforduló

2022.10.01. 15:55

Érmét bocsátottak ki Richter Gedeon emléke

Az emlékérmek tükörfényes és selyemfényes változatban készülnek.

W. P.

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából, különleges, csúcsára állított 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank közleménye szerint a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének tiszteletére kibocsátott emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte.

Richter Gedeon 1890-től kezdett el gyógyszerészgyakornokként dolgozni, 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen (mai ELTE) szerzett gyógyszerész oklevelet. Felsőfokú tanulmányait követően hazai és nemzetközi tapasztalatokat is szerzett a gyógyszerészet és gyógyszergyártás területén. 1901-ben vásárolta meg első budapesti patikáját, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő. 1907-ben Kőbányán alapította meg a nevét viselő gyógyszergyárat, mely rövid időn belül élvonalbeli nemzetközi gyógyszerszállítóvá vált.

Richter Gedeon
Tükörfényes és selyemfényes változatban készül
Forrás: Richter Gedeon Nyrt.


A gyár egyik nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott lázcsillapító gyógyszerkészítmény volt. Az első világháború kitörésekor, 1914-ben már 24 szabadalom volt a vállalat birtokában. A családi vállalat 1923-ban részvénytársasággá alakult. Szerteágazó nemzetközi kapcsolatait felhasználva, a második világháború idején a gyár már öt világrészre, 70 országra kiterjedő képviseleti hálózattal és tíz külföldi leányvállalattal rendelkezett.

Érdemei elismeréseként Richter Gedeon magyar királyi kormányfőtanácsosi címet kapott. Az 1930-as évekre a Richter Rt. az egyik legjelentősebb magyar külkereskedelmi vállalattá fejlődött. Az emlékérmék a rendelkezésre álló készlet nagyságától függően a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolhatók meg. 

Mint megírtuk, a gyógyszerész emlékére Dorogon szobrot is avattak nemrég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában