Tisztelet

2022.09.23. 17:13

A modern gyógyszergyártás hazai atyjának, Richter Gedeonnak állítottak emlékművet Dorogon

Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából pénteken avatták fel a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének területén azt az emlékművet, amellyel a vállalat vezetősége és dolgozói méltóságteljesen emlékeztek meg a modern gyógyszergyártás hazai megteremtőjéről.

Walczer Patrik

Dr. Garai Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Garai Zoltán, a dorogi gyáregység főmérnöke Pillich Lajos vegyészmérnök, a vállalat egykori kiemelkedő vezetőjének, az alapító Richter Gedeon egykori munkatársának visszaemlékezése alapján mutatta be az alapító személyét. Végül azt mondta: ez az emlékmű jelképezze azt, hogy Richter Gedeon személyisége továbbra is velünk van.

Dr. Oláh Ruben, a dorogi gyáregység korábbi főmérnöke, a Richter Gedeon Nyrt. hatóanyag-gyártási igazgató-helyettese a vállalat képviseletében hangsúlyozta: a vállalat magabiztosan állt ellen a 20. századi válságoknak, rendszerváltásoknak, és háborúknak. Richter Gedeon pedig nem mindennapi példát mutatott mindannyiunknak azzal, hogy a vállalkozása, a vállalt feladatai, az emberek egészsége iránti elkötelezettsége, hivatás- és hazaszeretete mindennél erősebbnek bizonyult.

Vállalat 
Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án Ecséden született. Gyógyszerész diplomája megszerzését, illetve a nyugati tanulmányútját követően 1901-ben vásárolta meg a budapesti Sas patikát, majd 1907-ben Kőbányán létrehozta az első magyar gyógyszergyárak egyikét. A Richter Gedeon Nyrt. az elmúlt évtizedekben hazánk és a világ egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatává nőtte ki magát. A gyógyszergyár Magyarországon jelenleg mintegy hatezer munkavállalóval rendelkezik.

A rendezvény díszvendége, Dr. Tittmann János polgármester szerint a Dorog atyjaként is ismert dr. Schmidt Sándor bányamérnök és Richter Gedeon életútja bizonyítja, hogy az egyén számára kirendelt véges időt tulajdonképpen értékteremtéssel is el lehet tölteni.

Ezután Garai Zoltán, dr. Oláh Ruben és dr. Tittmann János átvágta a szalagot, majd Danis Lídia színművész, díszvendég, a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagja osztotta meg a jelenlévőkkel az alapítóhoz, a vállalathoz fűződő személyes gondolatait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!