Esély-egyenlőség-könyvtár

2022.10.06. 23:07

Élő könyveket „lapozgathattak” Tatabányán

Az esély–egyenlőség–könyvtár volt a központi témája a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban az idén megrendezett Országos Könyvtári Napoknak.

Sugár Gabi

Az Élő könyvek könyvtárhasználati szabályzatát Nász János (balra) ismertette

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A szervezők ehhez igazodva alakították főbb programelemeiket, így az Élő könyvtárat is, ahol három fiatal életében „lapozgathattak” a gimnazisták. Nász János, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársa ismertette az élő könyvek könyvtárhasználati szabályzatát, majd a csoport három részre oszlott.

A fiatalok látássérültet, megváltozott munkaképességű és autizmussal élő fiatalembert faggathattak. Az élő könyvek nyitottságának köszönhetően nagyon sokat tudhattak meg a mindennapi életükről, gondolkodásukról.

Délután a Népház úti fiókkönyvtárban Autizmus – a láthatatlan különlegesség címmel szerveztek kiállítás megnyitót és beszélgetést. A Kék Madár Szülőklubhoz tartozó fiatalok képeiből nyílt tárlat megnyitóján közreműködött Tóth Zsóka előadóművész, majd beszélgetést szerveztek, ahol az előadók, dr. Nágl Katalin gyermekorvos és Sugár Gabriella, a Kék Madár Szülőklub alapítója beszélt e láthatatlan különlegességről. Elhangzott: egyre többen érintettek az autizmusban, éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy foglalkozzunk az ellátás lehetőségeinek kérdésével, az autizmussal élő gyerekek, fiatalok jövőjével.

 Az esély – egyenlőség – könyvtár volt a központi témája a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban az idén megrendezett Országos Könyvtári Napoknak.
A Népház úti fiókkönyvtárban az autizmusról szerveztek fórumot. Balról dr. Nágl Katalin, Sugár Gabriella, Tóth Zsóka
Forrás: beküldött

A programon több kérdés is felmerült, és a megjelentek, szülők és érdeklődő pedagógusok őszintén megosztották gondolataikat egymással. A programsorozat szombaton, október 8-án az EgészségTárral folytatódik.

Az egészségnapon véradás, hallásvizsgálat, vérnyomás és testzsír mérés, dietetikus szaktanácsadás, PSA-szűrés, rákmegelőzési tájékoztatók, vércukorszintmérés, fitoterápiás termékbemutató lesz a könyvtárban. Délelőtt 10 órakor Szabó Norbert Ádám kajakos: Teljes szívvel,majd egy órával később Ormay Ágnes Orsolya gasztroblogger: Mentesen, de egészségesen, 15 órakor Szabó Zsuzsanna természetgyógyász: Testi-lelki fájdalom nélkül élni című előadása lesz hallható.  

Október 9-én vasárnap 9 órától 17 óráig lesz nyitva a megyei könyvtár. Egész nap ingyenes beiratkozás lesz és a megbocsátás napja, azaz elengedik a késedelmi- és értesítési díjat, ha az olvasók minden náluk lévő könyvtári könyvet leadnak a kölcsönző pultnál és hoznak legalább 1 kilogramm bontatlan, bolti, konzerv macska- vagy kutyaeledelt. Ugyanez vonatkozik a beiratkozásra is. Az akciók során gyűjtött macska- és kutyaeledellel a Tatabányai Ebrendészeti Telep állatkáit támogatják.

Programokkal is várják a látogatókat vasárnap: 10 órakor Így tedd rá! – népi játék és zenés mozgásfejlesztés lesz Várhelyiné Riffer Mariannával, és Másként látjuk – különleges gyerekek a hagyományos közoktatás útvesztőiben címmel beszélgetés a Csillagsodrás – Mesék különleges gyerekeknek és szüleiknek mesekönyv szerzőivel.

Szerveznek ökoszabadulódobozt, térképkeresős ökojátékokat. Kihirdetik az Így élünk mi rajzpályázat eredményét, délután 14.30-kor Varró Dániel és Molnár György műsora lesz gyerekeknek, majd 15.30-tól Ocskay Gabriella – Tóth Zsóka: Mesével hangoló című műsora, 16.30 órától pedig Varró Dániel és Molnár György várja a megyei könyvtár látogatóit.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában