Vadak

2022.10.11. 19:56

Apa és lánya Komáromban eteti az erdei állatokat: őzek, dámvadak, gímszarvasok az állandó vendégek

A hideg idő és a betakarítások beköszöntével az erdőlakók egyre nehezebben és egyre kevesebb alkalommal találnak táplálékot maguknak. A vadászok, vadőrök és erdészek szórókat, etetőket hoznak létre ilyenkor az erdőben, hogy az állatokról gondoskodjanak az ínséges időkben. Komáromban azonban úgy látszik nem kell messzire menni, hiszen szinte szó szerint házhoz jönnek a vendégek. A törődést pedig meghálálják, hiszen ha jókor vagyunk jó helyen, gyönyörködhetünk bennük.

Kemma.hu

Az őzsuta napközben is gyakori látogató

Forrás: Kemma.hu

Fotó: G.L.

Komárom koppánymonsotori városrészében a Duna és az Ácsi erdő közelsége miatt gyakori látogatók a különféle vadállatok. Számos alkalommal láthatunk napközben is mókusokat, szajkókat, fácánokat, nyulakat, melyek állandó látogatói a környékbeli udvaroknak, kerteknek. 

Őz, őznyomok, nyomok, vadnyomok, őzek, etetés
Az erdőből kijáró vadak már ösvényt gyúrtak a fűben
Fotós: G.L. / Forrás: Kemma.hu

Egyik munkatársunk a napokban azonban jelezte, hogy a kisállatok mellett nagyvadak is megjelentek az erdő közelében lévő ház körül. Egy őzsuta első alkalommal a nyár közepén  tette tiszteletét gidájával a háztól mintegy 50 méterre, és jól láthatóan nem is zavartatta magát a nem messze elhaladó biciklistől, később pedig egy autótól. A kellő óvatosságot mindemellett érezni lehetett részéről, hiszen folyamatosan figyelte a számára fura járműveket és alakokat. 

Őz, őznyomok, nyomok, vadnyomok, őzek, etetés
Az őzsuta nyomai nem messze a háztól
Fotós: G.L. / Forrás: Kemma.hu

Ezt követően heti rendszerességgel újra és újra megjelent a kis család, így az állatbarát újságíró és kislánya almát, gabonát és vizet is hordani kezdett arra részre, ahonnan az őzek általában érkezni szoktak. Ennek köszönhetően néhány napon belül dámvad és gímszarvas nyomokat is találtak az etetés környékén, sőt, egy termetes dámbika egészen a kapuig merészkedik éjszakánként legelés közben.

Őz, őznyomok, nyomok, vadnyomok, őzek, etetés
Az éjszaka megint vendégek voltak az etetésen, néhány almát meghagytak másnapra
Fotós: G.L. / Forrás: Kemma.hu

A tél folyamán megszámlálhatatlanul sok kékcinege, barátcinege és széncinege, valamit csuszkák látogatják az udvarba kihelyezett madáretetőket és itatót. Az új vendégek megtisztelő látogatásán felbuzdulva már egy komolyabb vadetető is készül, melybe száraz takarmány és széna kerül majd, s melynek köszönhetően jó reménység szerint sok szép fotót is megoszthatunk olvasóinkkal a meghívottakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában