Bottyán János

2022.10.01. 19:35

A kuruc vezér esztergomi szobránál tartották meg a róla szóló előadást

Legyőzni vagy túlélni az ellenséget – erre is keresték a választ.

P. O. Z.

Rózsár Brigitt városszerte ismert guruló zongoráján játszott a Történelmi séta bevezetéseként

A  hősies, az adott történelmi korszakot meghatározó alakjáról tartott előadást a kuruc vezér esztergomi szobránál Prokopp Mária professzor szeptember 30-án. A művészettörténész a város egykori lakójaként álló katonai vezetője életéről számos olyan epizódot mesélt el a „Történelmi séta” elnevezésű sorozat mostani részében, melyről a történelemkönyvek nem igazán írnak.

Bottyán János életét idézték fel a kuruc vezér szobránál Esztergomban
Rózsár Brigitt városszerte ismert guruló zongoráján játszott a Történelmi séta bevezetéseként
 

Így például Bottyán vakmerő harci cseleit, halált megvető bátorsággal véghez vitt csatáinak részleteit, melyek alapján a Habsburgok oldaláról a magyar haza védelmében átállt II. Rákóczi Ferenc seregébe. Prokopp Mária a tőle megszokott lendületes, szuggesztív stílusban előadott expozéjában a mai fiatal nemzedékeknek címezte mondandóját.

Mi magyarok vagy legyőztük az ellenséget vagy túléltük, ezt az örökséget kell a maiaknak is tovább vinniük.

– fogalmazott egy ponton Bottyán János pályafutása alapján.  A Bottyán lovasszobornál tartott eseményt Rózsár Brigitta és a zeneiskola tanítványainak zenei betétei színesítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában