Beruházás

2022.09.11. 12:30

Új fejezeténél tart a nyergesi művelődési központ felújítása

A vasútállomáshoz, a Duna-parthoz és a Zoltek cég kerítéséhez is nagyon közeli Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épülete sok éve húzódó felújításának jelenlegi állásáról készített összegzést Fekete Márton, a polgármesteri hivatal településfejlesztési osztályának vezetője.

Fenyvesi Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Több évtizednyi sikeres működés után, az intézmény tizenegy évvel ezelőtt zárt be, az akkori információk szerint, rohamosan romló állapota, illetve üzemeltetése nem túl biztató gazdaságossági elemzése nyomán. A függöny leeresztését követőn a legfontosabb feladat az állagmegóvás volt. 

A város mindenkori vezetése soha nem tett le arról, hogy a kor színvonalának megfelelően felújítsa a népszerű, több fontos helyi eseménynek kizárólag méltó helyszínt adó épületet.

Kilenc esztendővel ezelőtt elkészültek azok a felújítási tervek, amelyekre még abban az évben megkapta az építési engedélyt az önkormányzat. Áfa nélküli ötvenhatmillió forintos költséggel rövidesen sikerült felújítani a lapos kivitelezésű tetőt. A komoly beázások miatt ez halaszthatatlan munka volt, eredményeként az épület szerkezeti elemei kiszáradtak, nem romlottak tovább. 

Négy éve az önkormányzat aktualizáltatta a korábbi terveket, majd gyorsan kiírták a munkálatokra az első közbeszerzési eljárást, amely anyagi fedezet hiányában eredménytelen lett. Egy sikeresebb második kört lefutva, az idei év áprilisában elkezdődhetett az épület régen várt felújítása.

Fotós: Fenyvesi Károly / Forrás: 24 Óra

Az intézmény weblapján is olvasható összegzés szerint a munkálatok bontással kezdődtek. Padló- és falburkolatokat, válaszfalakat távolítottak el, ajtókat, ablakokat bontottak ki, elbontották a hőközpontot és a szellőzőrendszert, azbesztmentesítettek, elszállítottak a törmeléket. Jó hírként nyugtázta mindenki, hogy az épület szerkezetileg meglepően jó állapotban van. Az elődök szakszerű, alapos munkát végeztek.

Minden péntek helyszíni egyeztetéssel kezdődik

Természetesen napjaink kedvezőtlen gazdasági folyamatainak hatásai a művelődési központ felújítását is kedvezőtlenül érintik. A pár napja magunk mögött nyáron a kivitelező a vállalkozási díj 14,7 százalékos általános emelésére nyújtott be kérelmet az önkormányzati képviselő-testületnek. A július közepén tartott rendkívüli ülésükön a képviselők, enyhén szólva nem repesve az örömtől, igent mondtak a szerződés módosítását célzó kérelemre. 

Nem akarták megkockáztatni, hogy a település életében rendkívül jelentős, nagyon sok nyergesit érzelmileg is érintő városi beruházás ne valósuljon meg. A művelődési központ épülete 1943-ban készült el, fenntartója a Viscosagyár szakszervezete volt, 1994-ben került a városi önkormányzat tulajdonába. Minden pénteken reggel kilenc órától, egy épület melletti, ezen célt szolgáló konténerben szakmai megbeszélést tart a kivitelezővel a beruházó önkormányzat műszaki ellenőrökkel megerősített kis csapata.

Lejtősből sík

Dolgoznak az új ablakok, ajtók nyílásainak kialakításán, a belső struktúra átalakításán. Alakul a színpad, a korábban lejtős nézőtér sík lesz, később kihúzható mobil széksorokkal. Folyamatban van egy felvonó aknájának kialakítása, az épület jelentős részét körbeássák a falak szigetelésének előkészítéseként. 

Fekete Márton szerint nem a legszebb képét mutatja most az épület, de bármilyen hihetetlen is, a munkák nehezén már túljutott a felújítás. Jelentős szerkezeti károsodás, nedvesedés nem látszik. Az épület külső kontúrjai alapvetően nem változnak, a keleti oldalon az alagsor szintjén kialakítanak egy zártudvar jellegű teret, amely segíti majd a természetes fény bejutását, illetve nagyon hangulatos eleme lesz a megújuló művelődési központnak.

Hamarosan elkezdődik a villanyszerelési és gépészeti alapszerelési munkák sora, a külső közművek csatlakoztatása, a színházterem épületrészének kinti vakolása. A kivitelezés befejezésének szerződés szerinti határideje 2023. október vége. Jelenleg ütemterv szerint halad a felújítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában