Fontos az óvatosság!

2022.09.02. 07:00

Pincében leselkedő halálos veszedelem szüret idején: a mustgáz

Varga Mihály Sebestyén, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője rámutatott, hogy miként kerülhetjük el a szüreti baleseteket.

Gál László

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Nyakunkon a vidám szüreti időszak, viszont a jókedv és a számos víg nap mellett sem szabad megfeledkeznünk az óvatosságról. A must erjedésekor ugyanis mustgáz szabadul fel, mely bizonyos körülmények közt komoly veszélyforrás lehet a pincében tartózkodó számára. 

Varga Mihály Sebestyén, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmagyarázta, hogy a mustgáz tulajdonképpen szén-dioxid, ezért fontos minden esetben, mikor a pincébe megyünk le a bor forrásának idején, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem gyülemlett -e fel nagyobb mennyiségű anyag a zárt térben. Elmondása szerint ennek több módja is van:

A legismertebb, az úgynevezett póznás megoldás, amikor egy hosszú pózna végére gyertyát erősítenek, melyet bokamagasságban tartva megyünk le a pincébe. A gyertya lángját ilyenkor folyamatosan figyelni kell, mivel ha a láng nem kap az égéshez elegendő oxigént, akkor kialszik, ez pedig jelzés, mely arra int, hogy a pincét azonnal el kell hagyni. 

A mustgázmérgezés megelőzése
Fotós: Berán Dániel / Forrás:  Heves Megyei Hírlap

Nagy mennyiségű mustgáz általában akkor gyűlik össze a borospincében, amikor egyáltalán nincsen szellőzés. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a pince szellőztetését minden esetben próbáljuk meg megoldani

- hangsúlyozta a szakemeber, aki hozzátette: amennyiben feküdni látunk valakit a pince talaján, és úgy döntünk hogy segíteni akarunk, mielőtt lemegyünk, próbáljunk meg huzatot csinálni és minden lehetséges nyílászárót kitárva, nagyon óvatosan közelítsük meg eszméletlen embertársunkat. 

Mustgáz - a gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében. A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan gáz. A levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, tehát a mélyebb területeken, például pincékben a föld közelében terül el, összegyűlik, a levegőt kiszorítja, ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukor elbomlik, etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz lesz belőle.

 Katasztrófavédelmi gyakorlat, mustgázmérgezés
Fotós: Berán Dániel / Forrás: Heves Megyei Hírlap

A legelső teendő a mentés megkezdése előtt a 112-es telefonszám hívása, melyen a tűzoltóktól kérjünk segítséget, hiszen teljes biztonsággal csak a megfelelő légzésvédelemmel lehet megmenteni egy ilyen személyt. Sajnos több példa is volt már arra, hogy a rosszul lett, elájult egyénen segíteni akaró másik személy is a mustgáz áldozatává vált. Bár a tavalyi évvel kapcsolatban szerencsére elmondható hogy ilyen riasztásra nem került sor megyénkben, a mustgáz nem játék, komolyan kell venni.

A mustgáz egyik fő tulajdonsága, hogy nehezebb a levegőnél, ezért a helyiség aljától kezdi el feltölteni a pince légterét és kiszorítja az oxigént. Amint van egy kis huzat, szellőzés, vagy  leáll az erjedési folyamat, máris sokkal biztonságosabbá válik a helyszín 

- mutatott rá a tűzoltó.

Mustgázmérgezésnek fontos előjelei vannak, ugyanis oxigénhiányos állapotban mindenek előtt szédülés, émelygés tapasztalható. Intő jel az is, ha nem uraljuk a mozdulatainkat, vagy eltervezünk egy mozdulatot, de nem tudjuk befejezni azt. Amennyiben ilyeneket tapasztalunk, sürgősen hagyjuk el a pincét és menjünk ki a szabadlevegőre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában