nedű

2021.09.11. 15:42

A megyei borászoknak is illik tudni, mi a bortermelés egyik veszélyforrása

Szűkebb hazánk borosgazdái kellő körültekintéssel termelik a nedűt: egy éve nem követelt halálos áldozatot a mustgáz megyénkben. Mégsem árt minden évben elismételni a fontosabb tudnivalókat, mert mindig vannak kevésbé rutinos bortermelők.

Wágner Zsanett

20200915 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Katasztrófavédelmi gyakorlat mustgáz a borospincében (Demeter Pincészet).

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: BD

A mustgáz a bortermelés egyik veszélyforrása. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. A cukor elbomlik, amiből etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz keletkezik. Színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idén is közleményben hívta fel a figyelmet a veszélyhelyzetre, amely szinte minden évben követel halálos áldozatokat országszerte. Lapunknak Varga Mihály Sebestyén főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője beszélt a statisztikáról és arról, mely településekre vonulnak gyakran a tűzoltók.

– Országosan évente negyven–ötven alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, ez a szám átlagosan öt körüli megyénkben – mondta, mint ahogyan azt is, hogy megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek a balesetek. – Tartsunk magunk előtt botra erősített, égő gyertyát legfeljebb a derék magasságában. Jelzi az oxigén hiányát, ha a gyertya elalszik, és akkor azonnal el kell hagyni a helyiséget – hangzott a jó tanács.

Varga Mihály Sebestyén kiemelte, a legegyszerűbb megelőzési technika is lehet veszélyes: ha a gyertya elalszik, akkor már többnyire az illető belélegzett annyi szén-dioxidot, amitől elveszítheti az eszméletét. Elég egyetlen mély szippantás, ami a tüdőbe jut.

Mint megtudtuk, leginkább Ászár és Neszmély környéke veszélyeztetett mustgázriasztás szempontjából, de a kesztölci borospincéknél is megfordultak már a lánglovagok.

A szóvivő a „baleset” egészségügyi kockázatairól is beszélt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Éppen ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni.

Hívjuk a 112-est!

Gyakori probléma, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, fölé hajolnak, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni. Minél hamarabb hívni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívó telefonszámon, mivel a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék használata mellett kimenteni.

 

Címkék#boraszat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában