mustgáz

2021.10.23. 15:30

Veszélyes dologra figyelmeztet a nyergesi tűzoltók vicces utcai szalmaszobra

A nyergesújfalui őrs épülete előtt készítették el a város tűzoltói a szőlő levének erjedése során felszabaduló mustgáz veszélyeire figyelmeztető installációjukat.

Kemma.hu

Forrás: BM OKF

Fotó: Varga Mihűly Sebestyén, Jónás József

Néhány helyen még tart a szüret, ezért még mindig fontos felhívni a figyelmet a a helyes szabályokra, a must erjedésével összefüggésben. A nyergesfalui önkéntes tűzoltók ezt humoros és látványos formában valósították meg: a szalmabábukból készített pillanatképen egy mustgáz mérgezést elszenvedett ember mentése látható.

Ahogy azt már a Kemma.hu is összefoglalta, a mustgáz a bortermelés egyik veszélyforrása. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. A cukor elbomlik, amiből etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz keletkezik. Színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában