Kényelem, vagy kényszer

2022.09.08. 17:30

Nyitva a mamahotel: a felnőttek negyede függ a szüleitől Komárom-Esztergomban is

A magyar felnőttek 25 százaléka vallja azt, hogy nem teljesen független anyagilag a szüleitől. Rögtönzött mini közvélemény-kutatásunkból kiderül: megyénkben is többen szorulnak szülői gondoskodásra.

Walczer Patrik

Forrás: Shutterstock

Azt, hogy 100-ból 25 felnőtt függ a szüleitől, az okozza, hogy a 18–39 éves korosztálynak több mint fele van ebben a helyzetben saját értékelése szerint – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár által megrendelt kutatásból. Megkérdeztünk megyei fiatalokat, boldogulnak-e a szülői segítség nélkül, és ha nem, miért.

Javában ketyeg a lakáshitel, így havonta egy bizonyos összeggel segítenek engem, szerencsére a havi keresetük mindezt lehetővé is teszi.

– árulta el Krisztián, aki 28 éves és egy gyárban dolgozik. Mint mondta, szülei segítsége nélkül egyelőre nem tudna boldogulni.

Hasonló helyzetben van Klári is. Ő ugyan nem keres rosszul, ám jelenleg épp egy új autóra gyűjt, ezért minden fillér számít neki.

Mi egyfajta kölcsönben egyeztünk meg a szüleimmel, vagyis havonta támogatnak egy éven át, annak lejártát követően pedig én törlesztek majd nekik, ugyancsak havonta.

– vázolta helyzetét. Mint látható tehát, a szülői gondoskodás a felnőtt gyermekről egyáltalán nem ritka hazánkban, ezt a már említett felmérés adatai is alátámasztják.

A májusban elvégzett reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a 18–39 éves korosztályban 9 százalék még teljes mértékben a szülei támogatásától függ, további 9 százalék pedig rendszeresen kap támogatást szüleitől. Ezen felül 12 százalék ugyan nem független a szülőktől, de szeretne azzá válni. További 20 százalék azok aránya, aki csak nagyobb kiadások esetén számít támogatásra a szüleitől. A korcsoportban csupán 45 százalék tartja teljesen függetlennek magát.

Járványhatás - A koronavírus-járvány nemcsak a budapesti lakások bérleti díjaira gyakorolt sokkszerű hatást, hanem a bérlők életkor szerinti összetételét is jelentősen befolyásolta. Egy bérbeadási platform több mint 30 ezer fővárosi bérlő adatai alapján számol be arról, hogy a koronavírus-járvány kitörését követően megugrott azoknak a fiataloknak a száma, akik saját bérlemény helyett továbbra is a szülőkkel egy háztartásban élnek. Míg 2019-ben a bérlők 56 százaléka a 18–25 évesek közül került ki, 2021-re 35 százalékra csökkent e korosztály aránya – állapítják meg. 

Míg a 18 év feletti teljes lakosság 67 százaléka tartja magát teljesen önállónak anyagi szempontból, ez a községekben élők körében csak 60 százalék. A megyeszékhelyen élők között 75, a fővárosiaknál 72, a más városokban élőknél pedig 68 százalék ez az arány.

A felmérésből kiderült az is, hogy a teljes mértékben szülői segítségre szorulók és a rendszeresen támogatást kapók aránya a falvakban 10 százalék, míg Budapesten, a megyeszékhelyeken és városokban 7 százalék.

A kutatók vizsgálták azt is, hogy milyen élethelyzetben fordulnak anyagi segítségért az emberek rokonaikhoz. A legtöbben (61 százalék) csak vészhelyzetben tennék ezt, 10 százalék viszont sosem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában