Rövidormányú zsuzsóka

2022.09.04. 08:40

Hatlábú szenzáció: új, eddig ismeretlen rovart fedeztek Esztergom közelében

Az új rovarfaj a rövidormányú zsuzsóka, azaz(Curculio gyongyiae) nevet kapta. A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere bukkant rá.

Kemma.hu

Forrás: izeltlabuak.hu/Keresztes Gábor

Azt gondolnánk, hogy Közép-Európában már nincsenek felfedezésre váró fajok, ám Esztergom közelében, a Kincses-hegyen nemrégiben megcáfolódott ez a feltevés. Egy, a helyszínen végzett felmérés során ugyanis Szénási Valentinnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberének megakadt a szeme egy bogáron.

Mivel az állat a szakértő számára gyanúsan ismeretlen volt, éss mivel a közelben van a Suzuki-gyár, ami miatt akár az is felmerülhet, hogy invazív, ázsiai bogár juthatott be az országba, így a szakember alaposabb összehasonlító vizsgálatnak vetette alá a különös ormányosbogarat.

A vizsgálatok és összehasonlítások alapján kiderült: Szénási Valentinnek Esztergom közelében új fajt sikerült felfedeznie a tudomány számára. A szenzációról azóta a National Geographic is beszámolt. Mint írták, az ormányosbogarak a világ talán legsikeresebb bogarai:

Bájos arcú, kissé vicces küllemű állatkák, a névadójuk, a megnyúlt „ormányuk” a szájszervük módosulásával alakult ki, s a nőstény bogarak ezzel fúrnak bele – a zsuzsókák esetében a tápnövényük fejlődő termésébe, ahová a petéiket aztán elhelyezik.

A zsuzsókák családjának sikerét a mintegy 50-80 ezer leírt faj jelenti, ezzel ugyanis rekorderek a rovarcsaládok körében az ormányosbogár-félék. Ennyi bogár közt akad, amely az ember élelmiszernövényeit szemeli ki a saját és utódai táplálélául. Azonban ezek abszolút ártalmatlan lények.

A magyarul zsuzsóka néven ismert nemük (Curculio) világszerte körülbelül 400 fajból áll, hazánkban pedig eddig 10 faját ismertük, ám a felfedezéssel ez 11-re bővült. Az új faj, a rövidormányú zsuzsóka nevet kapta, a tudományos neve a felfedező felesége, Szénásiné Demeter Gyöngyi tiszteletére Curculio gyongyiae lett.

A bogár sárgás-barna színű, a testhossza átlag 6,5-6,7 milliméter, ám jellegzetes ormánya még 2,5 millimétert hozzátesz ehhez, így közel egy centis az állatka. Ez is jelzi, hogy valóban igazi ritkaság lehet, hisz ennyire nagy méretű rovart nem lehet csak úgy nem észrevenni.

A National Geographic a fajt felfedező Szénási Valentint is kifaggatta a bogár kapcsán, aki elárulta, hogy nagy energiákkal kereste a fajt az ország más pontjain, de azt csak a tanulmányban bemutatott helyekről sikerült kimutatni. Arról, mit szólt a felesége, hogy róla nevezte el az új fajt, így fogalmazott:

Előtte megkérdeztem, nehogy baj legyen, de örül neki. Most épp ennek a fajnak a fotója a laptopja képernyővédője.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere azt is elmondta, a faj evolúciós sikertörténete valószínűleg a szaporodási stratégiájukon alapszik. A zsuzsókák ugyanis az utódaikat az ormányuk segítségével mélyen a tápnövény szárába rejtik. A lárvák így a tápnövény belsejében, védetten fejlődhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában