Ünnep

2022.09.05. 13:25

Hálát adtak a Szűzanyának a csatkai búcsúban (fotók)

A hagyományok szerint minden évben szeptember elején, Kisboldogasszony ünnepén szervezik meg a csatkai búcsút.

R. V./ Sz. D. K.

Forrás: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

A gyógyító vize miatt kegyhelyként, zarándokhelyként ismert település templomát ilyenkor ezrek keresik fel. A színes forgatagban a jó hangulat, a találkozás miatt érkezők, valamint az imádkozni, és az elcsendesülni vágyók is kiteljesedhetnek.

A búcsújáró helyszín hatalmasra tárta kapuit, ahová idén is nagy tömeg érkezett. Az egy hétvégén át tartó ünnepi események között lehetőség nyílt az imádságra, a csodák övezte szentkútból való ivásra, és a kegytárgyak vásárlására is. Szombaton déltől kezdődően kétóránként vehettek részt a hívők szentmiséken, 18 órakor Dr. Székely szombathelyi megyéspüspök celebrálta az ünnepi misét. A vasárnapi napon szintén szentmisére gyűltek össze a hívek, majd az aznapi főmisét Dr. Udvardy György érsek mutatta be, koncelebrált Holubák Attila plébános. Azok, akik idén nem jutottak el a búcsúra az interneten élőben követhették az eseményeket.

A szentmisén részt vett a térség országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit is, aki a település legnagyobb eseményéről képekben a közösségi oldalán is beszámolt.

A XIX. század közepe óta vált zarándokhellyé Csatka, emiatt hazánkból és Európa több országából érkeznek zarándokok autókkal és buszokkal egyaránt. Nem csak a Szentkút bír különleges gyógyító hatással, ugyanis a kegyhelynél lévő Szent György-vonalak keresztezik egymást, ami szintén jó hatással van az emberi szervezetre. A település különleges szerepet tölt be a hazai és a nemzetközi cigányság életében, mivel az utóbbi évtizedekben itt szervezik meg az éves találkozójukat. Összejövetelüket minden évben a Szentkút mellett álló kegytemplom búcsújának idejére – Kisboldogasszony ünnepére – tervezik, így mosódik össze a két esemény, ami a búcsú nagy számú látogatottságát eredményezi.

– Tóth Gábor rendőr alezredes a Kisbéri Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője 25. alkalommal vett részt a Csatkai búcsú biztosításában, amely során ellenőrzi a biztosítás parancsnok munkáját és a rendezvény biztosítási feladatok ellátását. Az esemény előtt tájékoztatást adott arról, hogy több évtizedes tapasztalata alapján, a rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az elsődleges feladatuk közé tartozik a közlekedés rendjének és a közrend betartatása. A korábbi években előfordultak lopások, garázda jellegű esetek, ittas járművezetések, de a mostani tapasztalat alapján mindez javuló tendenciát mutat és egyre kevesebb a jogellenes cselekmény – tudtuk meg László Gábortól, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferensétől.

Mint mondta, a rendőrség a rendezvény biztosítását közösen a polgárőrséggel, mint első számú stratégiai partnerével látja el. Az eligazítás során egyeztették a feladatok ellátását, valamint megkérték a polgárőröket arra, hogy a személyes biztonság megtartása mellett szorosan működjenek együtt a társszervekkel is.

Szombaton a Tárkányi Polgárőr Egyesülettől 17, a Kömlődi Polgárőr Egyesülettől 4, a Bakonysárkányi Polgárőr Egyesülettől 4 polgárőr nyújtott segítséget a rendezvény biztosításában, míg vasárnap a Bakonyszombethelyi Polgárőr Egyesülettől 4 és a Bársonyosi Polgárőr Egyesülettől 2 személy vett részt a búcsún.

Az egyesület elnöke külön köszönetet mondott a kömlődi polgárőröknek, mivel ők minden évben részt vesznek a nagyhírű búcsú zavartalan lebonyolításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában