Bányásznapi díjak

2022.09.09. 16:37

A következő nemzedéknek vinné tovább a bányászhagyományokat a tatabányai bányamérnök

A város bányász hagyományainak ápolása érdekében kifejtett kiemelkedő kulturális és művészeti tevékenységéért Mokánszki Béla vehette át a Solymos Mihály-díjat.

Sugár Gabi

Mint megírtuk, a 72. Tatabányai Bányásznapon átadták a Solymos Mihály díjat, amelyet idén Mokánszki Béla bányamérnök kapott meg. A díjazott könnyes szemekkel mesélte, hogy emlékszik azokra a kollégáira, akik évtizedekkel ezelőtt a Rozmaringos Bányászegylet tagjaként invitálták maguk közé. Közülük sajnos már sokan elhunytak, a hagyatékukat azonban szeretné továbbvinni, s átadni a következő nemzedéknek.

Elmondta azt is, hogy számára a skanzen, az egykori XV-ös akna is nevezetes. Évtizedekkel ezelőtt kicsi gyerekként várta itt, amikor nagyapja vette át a hűségjutalmát. A piros hasú százasokból legyezőt hajtogathatott és kapott Bányász kockát és bambit. Később az első hűségjutalmát itt vehette át. Most pedig várja az unokáját, hogy megmutathassa neki a Solymos Mihály-díjat.

tatabányai bányásznapon vették át a Solymos Mihály-díjat
 A képen balról a harmadik Mágyel Barnabás, jobbra mellette Mokánszki Béla
Fotós: Sugár Gabi / Forrás: 24 Óra

Mokánszki Béla a bányászattal kapcsolatos tanulmányait a Tatabányai Szénbányák Vállalat ösztöndíjasaként a Hell József Károly Bányagépészeti és Bányavillamossági Technikumban kezdte, majd a Nehézipari Műszaki Egyetemen 1980-ban szerzett okleveles bányamérnöki diplomát. Ezután a tatabányai XV aknán beosztott bányamérnöki, üzemvitel, gépészeti, villamossági vezetői és technikai főmérnöki beosztásokban dolgozott.

Részt vett az EOCÉN-program nagy bányáinak (Nagyegyháza, Mány) gépesítésében, a fejtési és vízemelési rendszerek kialakításában aktív szerepet vállalt. Szakmai tudását folyamatosan bővítette, így 2004-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Nemzetközi Hegesztőmérnök képesítést is megszerezte. Nyugdíjazásáig a Vértesi Erőmű Zrt. Bányászati Igazgatóságán dolgozott mérnökként Márkushegyen.

A szakmakultúra iránti tisztelete okán az OMBKE-ben a bányagépész szakcsoport vezetői, valamint a Bányagépészet a Műszaki Fejlődésért Alapítvány titkári feladatait is ellátja. Előadója és szervezője a Bányagépészeti és Bányavillamossági Konferenciáknak.

A bűnügyi osztály csoportvezetőjét is díjazták

Tatabánya Közbiztonságáért Díjat vehetett át Mágyel Barnabás a rendőr százados. A díjazott elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy odaítélték neki a díjat, amelynek átvételéhez munkatársainak a szakmai támogatása is nagyban hozzájárult. Munkáját ezután is ugyanúgy folytatja, bízva abban, hogy hozzájárul a város és az állampolgárok nyugalmához.

Mágyel Barnabás rendőr százados a Tatabányai Rendőrkapitányságon 2002. évben kezdte meg szakmai pályafutását. Jelenleg a Bűnügyi Osztály Bíróság elé állítási csoport csoportvezetője, s nagy elhivatottsággal végzi szolgálati tevékenységét. Feladatait magáénak érzi, azokat felelősségtudattal látja el. Munkavégzése precíz, motivált munkaerő, hozzáállása példaértékű. Szolgálati feladatait az elvárásoknak megfelelően teljesíti, elméleti és gyakorlati ismeretei kiválóak.

A megoldandó feladatok végrehajtásában következetesség jellemzi. Felelősségérzete, hivatástudata, szorgalma példaértékű. Elöljáróival, kollégáival szemben mindig tisztelettudóan jár el, kiegyensúlyozott munkakapcsolatokkal rendelkezik. Az általa irányított csoport számtalan vagyon elleni bűncselekmény, illetve rablás elkövetőjével szemben folytatott sikeres nyomozást. Fő feladatuk az ügyek gyorsított eljárásban történő lefolytatása.

 Munkatársaival együtt mindent megtesz azért, hogy a csoport fő feladata nap mint nap teljesüljön, hatékony, gyors és precíz szakmaiságuknak köszönhetően a rendőri testületbe, illetve az igazságszolgáltatásba vetett bizalom folyamatosan nő – hangzott el a méltatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában