Oltár előtt

2022.09.09. 17:27

A kesztölci vőfély már csak tudja, mi a lagzitrend megyénkben

Egy átlagos, 100 fős esküvő manapság 3-4 millió forintba, a gigalagzik akár a duplájába is kerülhetnek. Szász Huba kesztölci vőfély szerint a jövővel kapcsolatban sok a kérdőjel, és úgy gondolja, hogy nem szabad egyfajta kamatozó befektetésként gondolni a menyegzőre.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Szász Huba először 2005-2006 körül a Somogy megyei Bedegkér-Miklósi települések közt megrendezett hagyományfelelevenítő falulakodalmon vett részt vőfélyként. Eredetileg a szülei zenekarát kérték fel arra, hogy a rendezvényen ők szolgáltassák a zenét, de kellett valaki, aki eljátssza a vőfély szerepét. 

Akkoriban sok szavalóversenyen járt és Kesztölcön is szavalt költeményeket. Keresztapja, Ilyés József – aki mellesleg a szülei vőfélye volt annak idején – egy erdélyi látogatáskor tartott felkészítést neki a szakmáról.

Más a szokás

Azóta természetesen teljesen változtak az igények. Ha megnézünk egy 90-es évekbeli esküvő felvételét, akkor szembeötlő a különbség, az internet révén számos szokást, trendet átvettünk külföldről.

– Az esküvőszervezés egy nyílt végű megrendelés, a szolgáltatásokat nagyon nehéz csomagokban, egységárral árulni, mivel személyre szabják az igényeket, nincs két teljesen egyforma menyegző. A végösszeget pedig leginkább a párok elvárása és az igénybe vett szolgáltatások befolyásolják. Például 2022-ben egy 100 fős vendéglétszám esetén az összeg 3,5-4 millió forinttól indul, a határ pedig a csillagos ég – árulta el.

Egyes portálok szerint hazánkban egyre népszerűbbek a péntektől vasárnapig tartó gigalagzik. Szász Hubától megtudtuk, hogy megyénkben sem tájidegen dolog a többnapos lakodalom. Ha a most 45-55 éves házasokat kérdeznénk meg, hogy milyen volt az esküvőjük, rengetegen elmondhatnák, hogy az esküvő hetén hétfőtől zajlottak az előkészületek. A házasságkötés szombaton volt, az utómunkálatok a következő hét közepéig is eltartottak.

– Megyénkben Kesztölcről, Piliscsévről és számos más településről is lehet most ezüstlakodalmat ünneplő pároktól történeteket hallani az esküvőjükről, ami két helyszínen volt megtartva, mert akkora násznép volt. Mára azonban az ilyen lagzik száma lecsökkent, avagy teljesen eltűntek, többnapos esküvőt ma már jószerével úgy tartanak, ha valaki egy távoli helyen tartja a menyegzőt. Ott már pénteken elkezdődik a vendégek fogadása, szállás elfoglalás, elő vacsora. Szombaton van a ceremónia, vasárnap pedig 

egy morzsapartival zárnak – mondta.

Napokig mulattak

A kesztölci vőfély háromnaposat még nem, de kétnapos esküvőket már több alkalommal is levezényelt vidéken, melyek a szolgáltató és a résztvevők részére is fárasztók. A szombat a hagyományos vendégvárással kezdődött, majd a kikéréssel, menettel, szertartással és mulatással folytatódott. Vasárnap újra összejött a násznép, az ünneplés estig tartott.

– Egy modern, többnapos lakodalom esetében a ceremóniát megelőző és követő napon gyakorta szerveznek a párok a násznépnek csapatépítő jelleggel valamilyen, az esküvőtől független programot. Például focimeccset, kézilabdát, közös környékbeli rövid túrát, lovaskocsis utazást – tette hozzá.

Szász Huba elmesélte azt is, hogy a régi szokásokat sok esetben egyszerűsített formában, minimálisan idézik fel. Például, ha nincs vonulás, akkor ott a menetet csak formálisan játsszák el úgy, hogy a vőlegény érkezik a násznéppel, hogy kikérje a menyasszonyt. Van arra is példa, hogy az ötleteket a jegyespár elvárásainak megfelelően, videók alapján emeltek a forgatókönyvbe.

Ajándékkal számolnak

Megfigyelhető, hogy sokan úgy kalkulálnak, hogy visszajöhet az esküvő ára. Hódít az is, hogy kaparós sorsjegyet kérnek a vendégektől, de nem lehet alapozni az áhított nyereményre. A menyasszonytáncnál is akkor lehet csak nagyobb bevételre számítani, ha közben kéri a pár a borítékot, ha külön van ajándékozás, kevesebb összeg jöhet be. Ezért célszerű, hogy ha az esküvő napján a szolgáltatóknak fizetendő tiszteletdíjat előre elkészítik egy borítékba, így nem az ajándékok felnyitása után szembesülnek azzal, ha nincs elég pénz.

Az idei év eddig kellően mozgalmas és az ősz is tartogat bőven munkát a vőfélyek számára, de az emelkedő árak sok mindent befolyásolnak. Vannak, akiknek nem a pénz, hanem az elvárások teljesülése a legfontosabb. Ha viszont valaki kicsúszik a költségvetésből, akkor először a létszámot kell csökkentenie, úgy az ételre-italra, szállásra és köszönőajándékra fordított összeg is redukálódik.

A készülődés során rengeteg feladatot meg lehet oldani a család és a barátok segítségével, de sok esetben az irányításuk, eligazításuk több energiát emészt fel, mintha egy gyakorlott szolgáltatóval szerződnének le erre. Ha nincs jó kézügyességünk, lehet, hogy a dekoráció sem lesz tökéletes, ráadásul nem biztos az sem, hogy fáradtan élvezni fogjuk a nagy nap minden pillanatát.

Szász Huba szerint a párok a jelenlegi helyzetben megfontoltak, de tisztában vannak azzal, hogy hamar elfogynak a szabad helyek és dátumok, ezért nem szabad sokat időzni a foglalással. A szolgáltatók nem tudnak konkrét ajánlatokat mondani most és számos helyen a foglalási szerződések átdolgozása is folyamatban van. Reméli, hogy mindezek ellenére a lakodalmakban jövőre is boldog és mosolygós párokkal találkozhat vőfélyként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában