Gyermekbemutató

2022.09.08. 12:44

A jövőből jött a tatabányai Kothenc Mária regényének főhőse

Szeretné a Kedves Olvasó, ha tinédzserkorú gyereke/unokája néhány hetet egy nagy farmon tölthetne, amely mellett kalandpark is van? Ha igen a válasz, minden bizonnyal szeretettel várja a jelentkezőket Laci bá és Zsike néni. Talán megérkezik a jövőből Kada, ott lesz Miki, Seman, Niru és Gorria is.

Mórocz Károly

Kothenc Mária otthonában új könyvével és a Mesebusz meséivel

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Egy írótársa, Fekete Margó hívta fel Kothenc Mária figyelmét egy pályázatra. A téma, vagyis a természetvédelem, klímaváltozás, felkeltette az érdeklődését. Az érdeklődésből tinédzserekről szóló történet kerekedett. 

– Először kutattam a témában, utánaolvastam például annak, hol is tart most a föld. Sokat tanultam. Ajánlom mindenki figyelmébe ezúton is Greta Thunberg: Ég a házunk című könyvét. Megdöbbentő figyelemfelkeltés a klímakatasztrófára és a túlfogyasztás veszélyeire. Később kihívást és fejtörést jelentett úgy fogalmazni, hogy érdekelje a tiniket. Próbaolvasóimtól, a 12 éves Vad Anna Mirától és Nagy Zsombortól sok jó tanácsot kaptam, ahogyan az anyukáktól és az egyik nagypapától is. A három generációtól érkező véleményeket „összefésültem.” Ahogy a szereplők mondanák, tök király és megható, tanulságos sztorik álltak egymás mellé, mögé – mondja a Tatabányán élő, gyerekeknek és felnőtteknek is meséket író Mária. 

Különböző okokból bízzák a szülők gyerekeiket a természetet kedvelő és féltő Laci bára és Zsike nénire. Négyen a 2018-as évből érkeznek a farmra, Kada pedig 400 évet utazott vissza az időben. Elárulhatjuk, hogy elválaszthatatlan barátokká válnak, de addig persze sok minden történik. Veszekednek egymással. Madarakkal és lovakkal ismerkednek. Egyikük gyógyul, másikuk gyógyít. Tanulnak és tanítanak. A rosszabbik énjük elhalványul, a jobb megerősödik. Sírnak, nevetnek – az utóbbiból lesz több és több. 

Az ismeretterjesztés átszövi a történeteket. Igyekeztem úgy adagolni, hogy emészthető, érthető legyen.

– folytatja Mária, hozzátéve, reméli, hogy sikerül felkeltenie az érdeklődést környezetünk szépsége és megóvásának fontossága iránt.

– Jó lenne például, ha elfogadnák az emberek, hogy a fák a természet őrei, és ha „leváltjuk” őket, ültessünk másikat. Gonosz emberek is felbukkannak, gonosz tervekkel és tettekkel. Meg lehet őket szégyeníteni, el lehet velük bánni, akár még a gyerekeknek is, de nem mindegy, milyen módszert választunk. Nagyon fontos a kissé elidegenedett világunkban a barátság érzésének kiemelése és a találékonyság, a humor, amely átsegíti a szereplőket a nehéz helyzeteken is – fogalmazott Mária.

A szerző Tatabányán él, de Környén van egy nagy kertje, ahol megvalósít jó néhány dolgot abból, amit a könyvében leír. Régebben egy kiadós eső után ott egy hajón érezte magát, ha kinézett az ablakon, az utóbbi években nyaranta többször is sivataghoz hasonlított. Ez is lökést adott ahhoz, hogy írjon a klímavédelem fontosságáról: az élhető jelenről, hogy élhető legyen a jövő. Szeretné, ha minél többen olvasnák el a regényt.

A Holnap Magazin kiadóval arra gondoltak, hogy a fiatalok szívesebben veszik kézbe a mobiljukat, és más, számukra fontos digitális kütyüiket, ezért a kötet e-könyv formában is elérhető, amihez a Holnap Magazin kiadó webáruházból lehet hozzájutni. A papíralapú könyveket a szerző forgalmazza. És még egy terjesztő: – A jövődbe viszem! – mondja majd Kada, aki előbb-utóbb majd visszatér látogatóba. 

Erdő és tiszta vizű patak - Vajon négyszáz év múlva a magyar név megint szép lesz, méltó régi, nagy híréhez? Bízom benne, ahogyan Kothenc Mária is bizakodó. Meglesz még akkor is országunk, ahol elégedett, boldog felnőttek és gyerekek élnek majd. Köztük lesz Kadosa, párjával, Emesével, és gyerekeik, Kada, Csaba. Ezerévesnél is régebbi magyar nevek tulajdonosai. Egy olyan farmon élnek ők, ahol van erdő, tiszta vizű patak, ezüstös kéken szikrázó tó, virágokkal ékes mező. És hogy miért történik így? Annak is köszönhetően, hogy még 2018-ban találkozott egymással négy, igazi reménysugárnak is nevezhető tini: Miki és Seman, Niru és Gorria. Cseppek ők a jövőnk felé folyó folyóban, vagy ahogyan Kothenc Mária írta, porszemek.

„Ha minden emberi porszem megteszi, amire módja, lehetősége van, az a kéken-zölden fénylő bolygó lehet a jövőnk, lehet a jövőtök, amiről Kada, a jövőből jött fiú, mint az otthonáról beszél.” Igen, feltételes módban fogalmaz, a képzelet birodalmába visz bennünket. Miért ne lehetne ez a valóság? 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában