Diákok

2022.09.15. 20:10

A jövő mezőgazdászait látták vendégül Bábolnán

A harmincötödik Bábolnai Gazdanapok keretében szervezte meg ismét a Magyar Mezőgazdasági Kft. a szakiskolai napot.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az eseményen mintegy kilencszáz mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt. A diákok a ménesudvarban gyülekeztek, több csapat is alakult, amelynek tagjai azonos színű karszalagot kaptak, valamint csapatvezető segítette őket a nap során abban, hogy minden érdekességet felfedezzenek a gazdanapokon.

A megnyitón elhangzott, a mezőgazdasági szakképzésben elengedhetetlen a gyakorlati oktatás, amely már a legmodernebb technikáról, drónokról, precíziós gazdálkodásról, a farmmenedzsment programról és a GPS vezérelt gépekről is szól. Az esemény célja kettős: minél több izgalmas dolgot meg szeretnének mutatni a fiataloknak, valamint segíti őket abban a döntésben, hogy később a mezőgazdaságot válasszák hivatásuknak.

Bagdán Boglárka duális agrárszakképzésért felelős miniszteri biztos arról beszélt, a gazdanapok a hazai agrárium kiemelkedő eseménye, a gazdatársadalom ünnepe, a magyar mezőgazdaság sikereinek seregszemléje. Hangsúlyozta, ebben az esztendőben is több súlyos kihívással kellett szembesülni az agrárium területén. Ezek közé tartoznak a rendkívüli időjárási körülmények, a magas árak és a munkaerőhiány.

– A magyar gazdák mégis minden nehézség ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszerellátást, amelyért mindannyian hálásak lehetünk – hangoztatta a miniszteri biztos. – Meg kell becsülnünk a megszerzett tapasztalatokat, az elvégzett munkát és a kivívott sikereket.

Hozzátette azt is, ezek a kihívások akár távol is tarthatnák a fiatalokat a mezőgazdaságtól, de a számok szerencsére nem ezt mutatják. Úgy vélte, hazánk sikerének titka a vidék megerősítése, ez pedig csak akkor lehetséges ha egyre többen választják az agrárium által kínált képzéseket.

Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója arról számolt be, a diákok ezúttal a világ legnagyobb jurtáját is megtekinthetik, amelyet a gazdanapokra is elhoztak. Az ügyvezető igazgató kitért arra is, az itt megjelent tanulók nem csak a jelen, hanem a jövő agráriumát is egyaránt képviselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában