Jótékonyság

2022.09.06. 11:30

A bokodi mozgássérült, Rigó Ricsi álma valósult meg a Piknikfesztiválon (fotók)

Rigó Ricsi valódi harcos, igazi küzdőszellem. Amit eltervez, azt kemény munkával szándékozik elérni, pedig amikor megszületett, az egy kilogrammot sem érte el.

Wágner Zsanett

Agyvérzéssel, oxigénhiánnyal született, az orvosok 20 százalék esélyt adtak arra, hogy életben marad a kisfiú. Hónapokig lélegeztetőgépen volt, élet és halál között. Azóta rengetegen segítenek a mozgáskorlátozott fiún: jótékonysági bált és gyűjtést szerveztek neki, a közelmúltban pedig tringát adományozott neki egy budapesti jótevő.

Visszatérve a kezdetekhez: kórházi tartózkodása végén, hat hónappal később egészségesként adták haza, ma viszont kerekesszékes. Kevés eséllyel indult, végül a csecsemőből életerős fiatal férfi lett, aki telis-tele van örömmel, nehézség ide vagy oda. Miként Ricsi fogalmaz, a szülei itthon észrevették, hogy nem úgy mozog, ahogyan kellene. „Mindössze 10 hónapos voltam, amikor kiderült, hogy az agyam mozgásközpontja sérült”– fogalmaz a Mozgáskorlátozottak az Önállóságért portálon megjelent interjúban. Vártak rá fejlesztések, de áttörő eredményt nem hoztak. 

A közelmúltban a bokodi Piknikfesztivál keretében kapott egy speciális járművet, egy tringát. Az egyedi kialakítású háromkerekűn elől van egy speciális ülés, illetve van hozzá biztonsági öv és lábtartó is. A másik, ami miatt különleges, az elektronikus meghajtás, amit az emelkedős, dombosabb részeknél be lehet kapcsolni és Ricsi anyukája tud neki segíteni. 

Beteg fiúnak segítettek Bokodon
Rigó Ricsi fesztivál keretében vette át a tringát
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

– Imádom, hogy kinyílt a világ kicsit jobban és tudunk anyával együtt kirándulni! – mondta Ricsi, aki hozzátette azt is, hogy járó embernek semmiségnek tűnő dolgokat szeretne véghezvinni a jövőben.

– Szeretnék autóba egyedül ki-be ülni, fürdeni. Ugye, milyen hétköznapi dolgok ezek? Nekem viszont hatalmas dolgok! Azt szeretném, hogy a szeretteim majd 10-20 év múlva is büszkék legyenek rám és hogy az a fiú, aki kisbabaként szembenézett a halállal, 40 évesen egy boldog, egészséges ember legyen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában