Allergia

2022.08.22. 11:25

Prüszkölsz a dinnye meg az uborka után? Lehet, hogy a parlagfű tehet mindenről!

A rendkívül száraz időjárás miatt a parlagfű virágzása később kezdődött a megszokottnál, ennek következtében a pollenszórás is. A pollentérkép szerint a gyomnövény pollenje magas koncentrációban van jelen a levegőben, azonban a megszokottól eltérően csak a hónap végén várható az allergiások számára kritikus időszak.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

– Az allergia kialakulásához két tényező feltétlenül szükséges. A fogékony szervezet, vagyis az öröklött hajlam, illetve a kiváltó faktorok, az allergének – mondta dr. Böcskei Re­náta Marietta, a megyei Szent Borbála Kórház tüdőgyógyásza. Hozzátette, a parlagfűre érzékenyek szerencsés helyzetben vannak, az aszály miatt nyertek néhány hetet. Ismert, hogy a parlagfű a laza homoktalajt kedveli, de a száraz nyár ugyancsak változást hozott ezen a téren is. 

– A parlagfű-mentesítő munka ellenére is minden évben nagy harcot kell vívni a gyomnövény ellen. Egyrészt a talajba került mag 30–40 évig megőrzi csíraképességét. A talajművelés kapcsán újabb és újabb termőképes magvak kerülnek a felszínre. Másrészt a Kárpát-medencében nem őshonos növénynek nincs természetes ellensége – mondta el lapunk kérdésére a szakember, amikor arra voltunk kíváncsiak, miért szükséges minden évben felhívni az irtásra a figyelmet. 

Úgy tudjuk, Komárom-Esztergom megyében is drónos ellenőrzés folyik a fertőzött területek felderítésére, hiszen a rendkívüli aszály következtében kiszáradt kukorica- és napraforgótáblák közepén jelentős parlagfüves területek alakulhatnak ki. Érdemes a mezőgazdasági területek tulajdonosaiknak erről tájékozódni, hiszen az ellenőrző hatóságnak nincs értesítési kötelezettsége, az illetések csak a kezeletlen táblák miatt bírságolhatják meg a gondatlanokat. 

Egy amerikai bogár a segítség - A növény természetes ellensége, a parlagfű-olajosbogár két évvel ezelőtt hazánkban, egészen pontosan Soroksáron is feltűnt. Az Amerikából származó bogár a vizsgálatok szerint az ürömlevelű parlagfüvön rendkívül nagy mértékű kárt képes véghezvinni, gyakran teljes lombozatvesztést okoz. Magas egyedszám esetén már azelőtt elpusztíthatja a megtámadott egyedeket, hogy azok virágozni kezdenek. Ezáltal jelentősen csökken a légköri pollenkoncentráció, valamint termések sem tudnak képződni, így a parlagfű szaporodása is erősen gátolt. Jó repülő faj, ami alkalmassá teszi a klasszikus biológiai védekezési eljárásokhoz. Érdekesség, hogy a bogár tápnövénye egyedül a parlagfű, tehát más növényi kultúrát érintetlenül hagy. 

Dr. Böcskei Renáta Marietta néhány jó tanáccsal is ellátta az allergiásokat, mi a teendő a tünetek csillapításáért. 

– A görög- és a sárgadinnye, valamint a paradicsom és az uborka fogyasztását kerüljék a parlagfűre érzékenyek, ugyanis úgynevezett keresztallergiát okozhatnak. Továbbá hasznos kerülni a dohányfüstöt, valamint a rendszeres sportolás is sokat számít, hiszen erősíthető így az immunrendszer – sorolta a szakember, persze a szokásos módszerek is bátran alkalmazhatók és alkalmazandók, például a gyakori hajmosás, ágyneműcsere, vagy éppen a lakásunk megfelelő tisztán tartása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában