Ünnepség

2022.08.31. 07:00

Névnapján köszöntötték a tatai Cseke-tavat

Negyedik alkalommal köszöntötték névnapján a tatai Cseke-tavat. A férfinévből eredő elnevezés adta az ötletet az Esterházy Ferenc Baráti Kör Egyesület tagjainak, hogy évente egyszer ünnepséget szervezzenek a festői fekvésű tó köszöntésére.

Sugár Gabi

Isten éltessen, tatai Cseke-tó!

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Az ünnepség a Tatai Angolkertben lévő Nyári lakhoz csalta az érkezőket. Kellemes szellő tette elviselhetővé a hőséget. A teraszon koszorúk készültek. A fák árnyékában türelmes várakozók.

Slézia Gabriella, az Esterházy Ferenc Baráti Kör Egyesület tagja köszöntötte az érkezőket, majd Kövesdi Mónika művészettörténész vette át a szót. Kiemelte: kevés természetes vízfolyamokra épülő pompázatos környezetet lehet találni hazánkban, amelyet műemléki történeti kertté nyilvánítottak. A páratlan örökség őrzi az 1700-as évek végén tervezett eredeti elrendezést a kertépítményekkel.

A 18. században Béka-hegyként volt ismert ez a hely. Nagyon sok természetes és tiszta forrással. Volt köztük olyan is, amely emberderék vastagságban egy méter magasba tört fel. A források közé később hihetetlen ötletgazdag látványosságokat építettek, ezek hajtottá a vízimalmokat is.

Sétáló színház jelenetein keresztül elevenedtek meg a régi korok. Az első helyszínen, a műromok között Bozmánszky Gyárfás egykori bencés szerzetes 1948-ban írt tatai élményeiről hallhattunk egy tehetséges ifjú, Baráth Áron előadásában. A török mecset volt a következő állomás, ahova nagy hanggal érkezett két asszony, akiket Tóth Zsóka és Tós Hédi elevenített meg. 1803-ba repítettek vissza. Ekkor csúnya baleset érte Kazinczy Ferenc költőt, nyelvújítót Tata közelében. Lovai megbokrosodtak, kocsija és ő is megsérült. A két asszony ízes, korabeli magyarsággal emlegette ezt az esetet.

Közös a cél - Slézia Gabriella elmondta: a különleges alkalomra rendhagyó módon, nagy civil összefogással készültek. Kiemelte: névadójuk rajongott a művészetekért. Egyesületük ezért Hanákné Geng Viola elnök kutató munkájának eredményeként és közbenjárásával a gróf Sydney-ben élő unokájától kért engedélyt a név használatára. A gróf és az egyesület nagyon sok hasonló célt tűzött ki maga elé: a művészetek, a zene, a közösségépítés és a környezet megóvása terén is. Örökül hagyva az utókornak az egyedülálló Cseke-tavat.

A csoportot a díszkapuhoz kísérte Kövesdi Mónika, ahol neves vendégekről mesélt, majd érkezett Ferenc császár és Esterházy is, akiket László Tibor, Poroszlay Sándor és Gábor Csaba keltett életre. A kis csoport ezután a Nyári Lakhoz ért vissza, ahol Zichy Mária grófnő (Magyar Kata) és dr. Kóla Margit egykori kritikus (Veszelka Anikó) diskurzusának lehettünk a tanúi, majd érkezett a gróf. A kastély parkjában megtartott operaelőadások közül a Fidelio volt napirenden.

Az Orfeusz Társulat tagjai idézték meg a korábbi korok mozzanatait. A jelenetek a Tatán élő Belinszki Zoltán írta. A Garabonciás Folklór Egyesület biztosította a jelmezeket. A séta végeztével a szervezők a korábban elkészített koszorúkat osztották szét, majd a tó partjára kísérték a látogatókat. Tóth Zsóka előadóművész elmondta Slézia Gabriella versét, majd virágos koszorúk landoltak a tükrén. Amelynek látványa megnyugvást hozott a séta során életre kelt történelmi személyek számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában