Játszóház

2022.08.15. 11:00

Ökofalut álmodtak, kincseket kerestek a gyerekek az esztergomi emlékház kertjében

Gyermekek lepték el a Babits Mihály Emlékház udvarát, harmóniába kerültek a természettel a harmadik Öko-kreatív játszóházban. Nagy sikerrel futott a program.

W. P.

Az idén is nagy sikerrel zárult a 10 alkalomból álló Öko-kreatív játszóház, melynek immár harmadik alkalommal adott otthont a Babits Mihály Emlékház kertje. Rendes Niki szervezőtől, környezeti nevelőtől, a Belső Erdő Program gazdájától megtudtuk, hogy Révész-Fodor Adrienn-nel, a Yoga for Union nevű projekt vezetőjével számtalan különleges programmal várták az óvodás- és iskoláskorú gyermekeket. 

– Rengetegen most szerezték az első tábori élményeiket, de voltak visszatérők is. Az első Öko-kreatív játszóházat 2019-ben az esztergomi művelődés házában rendeztük meg, ahol Kovácsi-Tóth Csilla segítségével tartottuk a foglalkozásokat. Idén városi támogatásnak köszönhetően újra volt ott is egy ötnapos táborunk, melyet Csillával vezettünk – mondta. 

Rendes Niki felidézte, hogy reggelente, érkezéskor gyűjtöttek kertben fellelhető tárgyakat, melyekből egy napot ábrázoló mandalát formáltak meg az asztalon, majd Révész-Fodor Adrienn mesével egybekötött jógát tartott a fiataloknak. Ezután tízóraira gyümölcsöket fogyasztottak, majd a kertben kalandoztak, sőt állatbúvóhelyeket, rovarhotelt is készítettek. 

– Az egész nap arról szól, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, melynek mi magunk is részei vagyunk. Végig kint töltjük az időt a szabadban az emlékház kertjében, legtöbben reggeltől estig mezítláb vannak. A növények között kincseket keresünk, megfigyeljük a körülöttünk lévő dolgokat, szervezőként pedig odafigyelünk, hogy olyan kézműves foglalkozásokat tartsunk, melyek szinte hulladékmentesen megvalósíthatók – tette hozzá.

Játszóházak - Rendes Niki elmondta, hogy 2020-ban fogadták be őket az emlékházba, nem is tudnának tökéletesebb helyszínt elképzelni a táborozásra. Ez a fő helyszínük, de máshol is szívesen rendeznek játszóházat. Korábban csak nyaranta, idén már tavasszal is volt kétnapos programjuk, a jövőben az összes tanulmányi szünetben is lehetnek foglalkozások. Céljuk, hogy a gyermekek minél többet legyenek a szabadban és éljék át a természethez való kapcsolódás örömét. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában