Régészet

2022.08.21. 17:30

Feltárult a múlt Vértesszőlősön

Samu-napot tartottak a kiállítóhelyen a hétvégén.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Hét évvel ezelőtt született meg a Samu-nap ötlete, amelyet hagyományosan a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi kiállítóhelyén és annak környékén tartanak. Az egész napos eseményről Markó András, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze beszélt.

Néhány évvel ezelőtt, a Sámuel nevű tarkócsont megtalálásának ötvenedik évfordulóján kezdtük el szervezni a napot, ami egy családi nap, elsősorban a gyerekeknek készülünk játékos előadásokkal és feladatokkal. Idén a tatai múzeumban dolgozó kollégák tartottak kiselőadást a tatai régészeti lelőhely mamut maradványairól, valamint az állandó kiállításunkon az emberi maradványokat is bemutattuk az érkezőknek

- részletezte Markó András, aki hozzátette: a gyerekek elé tárni, hogy őseink hogyan és miként éltek, nem egyszerű, de harmadik éve szervezik gyermekásatásokat is, ahol például lehetőségük nyílik feltárni edényeket is, mint ahogyan az igazi régészek teszik. 

Idén először a MÁV munkatársai is csatlakoztak a szervezőkhöz, akik a manapság a sajnálatosan gyakorta előforduló vasúti balesetekről tartanak tájékoztatást a kicsik számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában