Fűtési szezon

2022.08.31. 20:00

Életeket menthet a kémények tisztítása

Tudta, hogy a kéményseprés már minden magányszemély számára ingyenes? Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjét kérdeztük a fűtési szezonról és a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásáról. A szakember többek között ismertette a Kemma.hu-val a tavalyi tragédiák számát is, amelyeket kéménytüzek okoztak.

Szász Dalma Kitti

A kémények tisztítása szó szerint életet menthet

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

– Mit tehetünk a biztonságos fűtés érdekében, a fűtési szezon közeledtével?

– Mindazoknak, akik nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezést használnak ajánlott az ingyenes kéményseprői ellenőrzés, tisztítás igénybevétele. Magánszemélyeknek az ellenőrzés évente egy alkalommal ingyenes. Az úgynevezett sormunkát több módon is megigényelhetjük. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weblapon keresztül vagy a 1818-as ingyenesen hívható telefonszám 9-es menüpontjában.

– Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a tüzelőanyag kiválasztásakor? 

– Fontos, hogy a tüzelőanyagot jól válasszuk meg a kandallók, kályhák esetében. Kerüljük a nedves, lakkozott, festett tűzifa használatát, hisz ezek amellett, hogy kárt tehetnek fűtőberendezéseinkben, veszélyesek is a kéményünkre nézve, nem utolsó sorban a levegő minőségét is nagy mértékben rontják.

Kéményseprők
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

– Rég nem használt, illetve új kémény esetén mi a teendő?

– A kéményekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy csak olyan kéményt szabad használni, amelyet kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton ellenőrzött és a kémény állapotát nyilatkozattal megfelelőnek minősítette. Ha valahol új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, átalakítják, esetleg más fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és rendelkezésre áll a kémény megfelelőségéről kiállított nyilatkozat. Ez minden égéstermék-elvezetőre, még egy vaskályha falon kivezetett csövére is érvényes. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is. Akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is történhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt.

– Mit tehetnek azok, akik a fűtési mód váltásán gondolkodnak?

– Aki fűtési módot akar váltani, annak érdemes előzetes kémény-felülvizsgálatot kérnie a kéményseprőktől. Ezzel elkerülhető, hogy bárki egy szabálytalan átalakításért, hibás kivitelezésért fizessen ki nem kis összeget, majd a kötelező műszaki vizsgálat után „nem megfelelő” minősítést tartalmazó nyilatkozatot kapjon kézhez. Ha már az átalakítás előtt konzultálunk a kéményseprőkkel, a szakemberek pontosan meg tudják mondani, hogy az adott ingatlanban mire van lehetőség, az átalakítás során mire kell odafigyelni, milyen dokumentumokat kell beszerezni. A fűtési mód váltásához kötelező helyszíni műszaki vizsgálatot a megrendelést követő 30 napon, fűtési szezonban 3 napon belül végzik el a kéményseprők.

– Milyen díjat kell fizetni ezekért az ellenőrzésekért, vizsgálatokért?

– Magánszemélyek részére a meglévő kémények ellenőrzése ingyenes, viszont az új vagy átalakított kémények esetén az előzetes kémény-felülvizsgálat és a kötelező helyszíni műszaki vizsgálat pénzbe kerül. A díj mértéke az adott kéménytől függ, nagyjából 12-15 ezer forint.

Minden ötödik lakástűzért a kémény a felelős - Sokan nem tudják, hogy az elmúlt években hogyan is változtak a kéményseprés szabályai. Ahogyan arról korábban írtunk: 2016. január 1-jén az országgyűlés díjmentessé változtatta a kötelező kéményellenőrzést. Erre azért is volt szükség, mert a díjtétel miatt sokan inkább nem engedték be a szakembereket az ellenőrzésre. 2018 januárjától pedig újabb változást vezettek be: az egylakásos ingatlanoknál a lakónak kell külön megrendelnie a szolgáltatást, ami továbbra is ingyenes maradt, míg a társasházakat továbbra is szervezetten ellenőrzik. Varga Mihály Sebestyén hozzátette, a kémények, tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzésével a lakástüzek nagy hányada megelőzhető lenne. Megyénkben tavaly 54 esetben riasztották a tűzoltókat kéménytűz miatt. A statisztikák szerint minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik, de vannak más okok is, amiért érdemes minden évben a kéményt ellenőriztetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában