Múltidéző

2022.07.27. 20:00

125 éve a világon először Tatán gyúltak fel acetilénlámpák fényei

Ferenc József és II. Vilmos német császár tatai találkozójára készült el a világon elsőként az acetilénlámpás díszkivilágítás Tatán.

Kemma.hu

Forrás: Fortapan/VÁTI

125 évvel ezelőtt gyúltak ki a világon elsőként Tatán az utcai acetilénlámpák fényei - írja az MTVA Archívum. Tata-tóvárosban helyeztek üzembe utcai acetilénlámpás közvilágítást az elkészült gázfejlesztő telepnek és csőhálózatnak köszönhetően. Mint írják, Ferenc József és II. Vilmos német császár tiszteletére készült a díszkivilágítás, akik a városban ejtették meg találkozójukat egy hadgyakorlat alkalmából. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Tata főbb utcáin és terein már a múlt század közepén nyolcvan darab petróleumlámpával igyekeztek megoldani a közvilágítást, sőt az 1880-as években az Esterházy-kastély helyiségeit egy kis vízi erőmű látta el világító árammal. 1897-ben Tatát szemelték ki a dunántúli nagyszabású hadgyakorlat központjául. E parádét I. Ferenc József és II. Vilmos császár tatai találkozása tette jelentőssé. Sürgőssé vált a város közvilágításának gyors megoldása. A város az acetiléngyárral kötött szerződést és augusztus közepén fektették le az első csöveket, 30-án pedig már a magánfogyasztók lámpáinak bekapcsolását is megkezdték. Szeptember 10-én kezdődött a nagygyakorlat, s előtte két nappal „fényárban úszott a város”. 

Az Acetylén Részvénytársaság viszonylag olcsón vállalta a gázfejlesztő telep, a vezetékek és a lámpák felszerelését, remélve, hogy a tataiak példáját más városok is követni fogják, és így megrendelőkre tehetnek szert. Valóban, Tata után Veszprém, Nagyvárad, Komárom, majd Pápa is acetiléngázzal oldotta meg a közvilágítást.

Kétségtelen, hogy a császárok találkozója Európa közfigyelmét Tatára irányította, s lendületet adott a város fejlődésének A külföldi lapok hosszas tudósításokban emlékeztek meg az itt látottakról, kiemelve a „pazar közvilágítást”, melyről a két császár is elismeréssel nyilatkozott, de ez a parádé hatalmas összegébe került a városnak. 

Az acetilén azonban nagy veszélyforrás is volt, hiszen tűz- és robbanásveszélyes, levegővel keverve könnyebben robban. Tatán is már az első napokban felrobbant egy lámpa és az idők folyamán ez többször megismétlődött. 1912-ig világították meg Tata közterületeit és sok házát az acetilén-lámpák, melyeket 1912 augusztusában a villanyvilágítás váltott fel. 

Az 1960-as évek végére a gázvilágítás gyakorlatilag megszűnt, egyeduralkodóvá vált az elektromos közvilágítás, melyet Edison szénszálas izzólámpára vonatkozó 1879-es szabadalma alapozott meg. Később készült higanygőzlámpa, reflektor, fénycső, ostornyéllámpa, neoncsöves kandeláber is, a közvilágítás fejlődése felgyorsult, a gázlámpák nosztalgikus hangulata és emléke azonban a mai napig megmaradt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában