Közösségépítés

2022.07.21. 14:54

Várják a fiatalokat Tardoson

Tardos Facebook-oldalán ismét mosolygós gyermekek fotóival találkozhatunk. Innen kiderült, hogy a júniusi „Túra- és Szlovák tábor” után újabb lehetőséget kaptak a helyi általános iskolások a hasznos és egyben szórakoztató időtöltésre.

Petrik József

Forrás: beküldött

A fiataloknak szánt különböző tábori és egyéb programok sikeréről Csabán Tibor szervező számolt be.

– Községünk önkormányzata, mint az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér fenntartója, immár hagyományosnak mondhatóan,  sikerrel pályázott napközis Erzsébet-táborokra – emelte ki a szakember. – Július derekán volt az első táborunk. Ezen csaknem negyven gyermek, négy kísérővel – Hédi Katalin táborvezetővel, Sárközi Hajnalkával, Vargáné Nagy Idával és velem, valamint segítőként két középiskolás diákkal, Király-Vogel Grétával, illetve Zhorela Csengével vett részt a táborban. Az Erzsébet-táborok népszerűsége az ingyenesség mellett – a fejenként ötszáz forintos díjat az önkormányzat állja – abban is rejlik, hogy a tematika úgy, mint önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés, sport, művészeti nevelés, kézművesség, hagyományőrzés, kulturális örökségeink, természeti értékeink, környezettudatosság „betartásával” nem lehet unalmas programokat összeállítani.

A tábor a közösségi házban reggeli tornával és a csapatok kialakításával kezdődött, majd jó hangulatú, gondolkodásra késztető, és az ügyességet, kreativitást is igénylő versengéssel folytatódott. A focipályán vidám s(p)or(t)versenyek és játék volt műsoron. Másnap Vass Henrik népi iparművész csinált kedvet a fafaragáshoz, majd mozizással, társasjátékokkal töltötték a gyerekek az időt. Ezután következett  a kirándulás napja. Az úti cél Csesznek közbeiktatásával Zirc volt.

– Hazánk egyik leglátványosabb várromját láthatták a csoport tagjai – jegyezte meg Csabán Tibor. – A Zircen elköltött ebéd után a Bakony Természettudományi Múzeumban megismerhették a gyerekek a Bakony flóráját, faunáját. A következő program a „kincskeresés” volt. Ahhoz, hogy a csapatok megtalálják a kincses ládát, több részfeladatot is sikerrel kellett teljesíteniük. Többek között gyógynövények gyűjtése, környezettudatossággal kapcsolatos rejtvények megfejtése, valamint a település ismerete is szükségeltetett a cél eléréséhez.

Nagy sikert aratott a Játszani jó címmel megtartott interaktív foglalkozás is Nagy Gábor tanár vezetésével. A zárónapon kézműves foglalkozással kötötték le a gyerekek figyelmét, amelyen a fiatalok kiélhették a kreativitásukat, fejleszthették ügyességüket. De a résztvevők nagyon élvezték a Malomvölgyben megvívott számháborút is. A tábor jutalmazással zárult, így egyik csapat sem ment haza üres kézzel.        

Csabán Tibor hangsúlyozta, hogy a pályázathoz leadott programterv tartalommal történő megtöltését Hédi Katalin oldotta meg. A visszajelzések alapján a fiatalok jól érezték magukat.

Beszélgetőpartnerünk szólt a következő időszak várható helyi programjairól is. Július 23–25 a búcsú hétvégéje. Szombaton, a sportpályán 9 órától kispályás foci, erős ember verseny, főzőverseny és nős – nőtlen focimeccs lesz. Közben a közösségi házban jógázásra nyílik lehetőség, valamint a múzeumban kiállítással, tárlatvezetéssel, az udvaron pedig délutáni kézműves foglalkozással várják a családokat.

A művelődési ház udvarán este a Rockstaféta keretében a Hundows, a Live Guitar Project, valamint a Retro Party Boys zenekarok koncertjét láthatja és hallhatja a nagyérdemű, majd diszkóval várják a táncolni vágyókat. Vasárnap reggeltől hétfő estig a falu központjában kirakodóvásár, hinták, céllövölde várja a tardosiakat és a községbe látogató vendégeket. 

Nyár végétől egészen őszig színes programok várják a tardosiakat - Augusztus elseje és ötödike között ismét napközis Erzsébet-tábor lesz az önkormányzat szervezésében a közösségi házban. A nyári szünet Hédi Katalin Robotika táborával zárul. Augusztus 27-én tartják a tardosi szlovákok napját. Szeptember 3-án az immár tradicionális nyárzáró kerti partival várja az önkormányzat a családokat a művelődési házhoz. A következő rendezvény szeptember 10-én a hagyományőrző lakodalom lesz, amelyre az idén kerek házassági évfordulójukat ünneplő tardosiakat hívják. Szeptember 17-én, a Vörösmárvány Táncegyüttes megalakulásának 50. évfordulóját ünneplik. Szeptember 23-án, a Derűs Alkony Nyugdíjas Klub a 30. születésnapját tartják. Október 7-én az időseket köszöntik a  Tisztelet és törődés napján. Ezek az események mind díjtalanul látogathatóak.                                                                                   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában