Fűtés

2022.07.25. 11:30

Mi a helyzet most a megyében a tűzifával? - mindenre válaszol a Vérteserdő

Az emelkedő energiaárak miatt égető kérdés: aki vásárolni szeretne, hogyan jut hozzá elegendő tűzifához? Boglári Zoltán, a Vérteserő Zrt. kommunikációs vezetője adott megnyugtató válaszokat.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

Lényeges, piacokkal kapcsolatos információ, hogy a kormány határozatban rendelkezett a tűzifa exportjának korlátozására vonatkozó szabályok előkészítéséről. Az állami erdőgazdaságok, a rendelkezés megjelenését megelőzve, minden tűzifa készletüket felszabadították és azt a hazai vásárlók számára értékesítik.

– Hazánkban, ezen belül a Vérteserdő Zrt. működési területén is elegendő tűzifa áll rendelkezésre, az erdőgazdaság értékesítési tevékenysége folyamatos. Éves szinten mintegy 100 000 köbméter tűzifát termelünk, ebből még csaknem a fele kerül év végéig piacra – mondja Boglári Zoltán. Hozzátette, az erdőgazdálkodás és azon belül a faanyagtermelés azonban ciklikus tevékenység, ha most a vegetációs időszakban mégis fahiány keletkezne, az csak átmeneti lehet, amely a fakitermelési időszak őszi kezdetével mérséklődik.

– Az erdőgazdálkodók a nemzeti parkok szakembereivel folyamatosan egyeztetnek arról, hol vannak olyan faanyag-tartalékok, amelyekhez hozzá lehet férni a természeti értékek veszélyeztetése nélkül. Ha a vevő olyan fafajú, hosszúságú tűzifát kér, ami jelenleg éppen nincs készleten, akkor megkérdezzük, hogy inkább vár, vagy abból választ, ami rendelkezésre áll. Rugalmas megoldásokat kínálunk. Sajnos a kiszállítás tekintetében végesek az erőforrásaink, a hosszabb kiszolgálási idő jellemzően ennek köszönhető. Az összehangolás, egyeztetés gyakorlatilag napi szintű, ahogyan a kereskedőkkel is.

Milyen fajtát érdemes választani? - A HelloVidék összefoglalója szerint a különböző fajta tűzifák eltérő hatásfokkal égnek. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy elsősorban keményfa fajtákat érdemes választani tüzelőként: bükköt, gyertyánt, csertölgyet vagy kőrist. Bár Magyarországon elterjedt és kedvelt tüzelő az akác, mégsem ajánlja sok tűzifakereskedő. Arra is választ kaphatunk, hogy milyen a jó minőségű, konyhakész tűzifa. Tisztított, vagyis kéreg és a feldolgozáskor keletkezett hulladék nélküli. Méretre vágott, 15-20 százalék körüli nedvességtartalma van, tömör, praktikus csomagolásban szállítják. Az erdőgazdaságok és a korrekt kereskedők erdei köbméterben árulják a tűzifát. Kivágás után a farönkök 1 méter hosszúságúra vágva, 1 méter szélességben pakolva, 1,7 méteres sarangokban tárolódnak.

Azt is megtudtuk a kommunikációs vezetőtől, hogy a hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a kereskedelemben tapasztalható visszaélések mennyisége. Hozzátette, mostanában elsősorban a mennyiséggel trükközők csapják be a vevőket. Ez ellen a legjobb védekezés, ha nyilvántartott, megbízható partnertől vásárolnak a vevők. A falopások ellen a hatóságokkal közösen lépnek fel.

– A Vérteserdő valamennyi erdészeti igazgatóságánál (Gerecsei, Észak-Vértesi, Dél-Vértesi, Síkvidéki) lehetőség van lakossági fagyűjtésre is – folytatja a szakember. – A konkrétumokról – mikor, mennyit, milyen fafajtát, milyen áron lehet gyűjteni és mely területeken – az egyes igazgatóságok kollégái adnak tájékoztatást. A tűzifa ára nyilván meghatározó fontosságú, azoknak is, akik kisebb mennyiséget vásárolnának, de kevés a pénzük, azoknak szintén, akik többet, de azért a határ nem a csillagos ég. A cikk írásának időpontjában, július 22-én a főbb tűzifa választékok árai: cser, tölgy bükk, kőris, gyertyán egyméteres nettó 24 000, két méter hossztól pedig 23 000 forint/erdei köbméter. Ez változhat a kitermelési és szállítási díjak függvényében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában