Útépítés

2022.07.14. 21:53

A biztonságos közlekedést segítik a fejlesztések a Bakonyalján

Kisbéren, Súron, Vérteskethelyen, Császáron, Szákszenden és Várgesztesen is új utakat avattak a közelmúltban, melynek kapcsán Császáron, a frissen burkolt Kossuth Lajos utca melletti parkban tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

Raffael Veronika

Czunyiné dr. Bertalan Judit

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a Magyar Falu Program, illetve kiemelt társadalmi igény megvalósításaként több Komárom-Esztergom megyei útszakasz újult meg nemrégiben 11,1 kilométer hosszban, összesen 1,2 milliárd forint értékben – közölték a tájékoztatón.

A sajtóeseményen a településvezetők nevében először Beke Gyöngyi, Császár polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta: hálás a közlekedési körülmények folyamatos javulásáért, hiszen a felújításokkal biztonságosabbá és élhetőbbé válnak a környező falvak.

Császáron is jobb minőségű utat használhatnak a közlekedők – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón
Forrás: Dallos István / 24 Óra

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa megköszönte a tervezési és megvalósítási szakaszban résztvevők közreműködését. A Magyar Falu Program keveset emlegetett része az, hogy a Magyar Közút napjainkra már rendelkezik saját használatra alkalmazott munkagépekkel, amelyekkel a kisebb beavatkozásokat is el tudnak végezni, így a Bakonyalja belterületén végzett beruházásokat is.

Kilométereken át új burkolat az utakon - A Nagyigmánd-Szákszend összekötő út 1450 méteren újult meg 176,9 millió forintból, a Tatabánya-Kisbér összekötő út Vérteskethely kül- és belterületének érintésével 2707 méteren újult meg 348 millió forintnyi támogatásból. Szintén a megyeszékhelyet elérő szakaszon újult meg a Császár belterületén lévő út, amelyet 1725 méter hosszan, csaknem 72 millió forintból újítottak fel. Megújult a Bakonycsernye-Mezőörs összekötő út súri belterületi szakasza is, ahol 238,6 millió forintból összesen 2160 méternyi közút szépült meg. Várgesztesen kül- és belterületi utakat fejlesztettek, itt 226,3 millió forintból 1750 méternyi új úton közlekedhetnek az arra járók.

A folytatásban a régió határain túli közlekedési hálózat fejlesztéseit emelte ki. Elmondta, a Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyével összekötő utak, így a Pápa-Tatabánya útszakasz, valamint a veszprémvarsányi útszakasz is megújul több kormányzati támogatásból. A beruházások azt szolgálják, hogy a megyék közötti megnövekedett igényeket kielégítse.

Barabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta: a megyében több mint 830 kilométernyi közút tartozik a helyi igazgatóság kezelésébe. Ennek a meglévő hálózatnak a megújítása, javítása, karbantartása a feladat, melyeket önkormányzati, vagy lakossági bejelentésre megújítanak.

Ezután a hat településen végzett beruházások részleteit emelte ki: ezeken a területeken 12 ezer tonnányi aszfaltréteget építettek be, buszöböl felújításra, vagy átépítésre, kiépítésére tizennyolc alkalommal volt példa. Voltak szakaszok, ahol eddig az út szélén álltak meg a távolsági buszok, ott jelenleg már buszöböllel ellátott megállókban, biztonságosan szállhatnak fel és le az utasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában