Riasztás

2022.07.23. 12:18

Brutális hőségre figyelmeztet az OMSZ, kamionstop sem lesz egész hétvégén

Perzselő a kánikula Komárom-Esztergom megyében is. A hőségriasztás miatt a kamionok egész hétvégén szabadon közlekedhetnek a hazai utakon.

Kemma.hu

Forrás: met.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, az országos tisztifőorvos három nappal meghosszabbította a korábban szombat éjfélig elrendelt hőségriasztást. Az eredetileg július 24-e szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos július 26-án kedd 24:00 óráig hosszabbította meg az ország egész területére.

A koponyeg.hu előrejelzése szerint Tatabányán július 23-án szombaton akár 39 fok is lehet, de az utána következő napokban is jócskán 30 fok fölé kúszik majd a hőmérő higanyszála. Felhős égboltról csak álmodozhatunk, ezért az UV sugárzás mindenütt extra erős lesz.

A hőség mindenki szervezetét megterheli. Fontos a folyadékpótlás, a tűző nap kerülése és a sok pihenés. A délután érkező hidegfront pedig az arra érzékenyeket terhelheti meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet – figyelmeztet a met.hu.

A hőségriasztás meghosszabbítása miatt a nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozásának felfüggesztése automatikusan kiterjed vasárnapra is. A kamionok egész hétvégén szabadon közlekedhetnek a hazai utakon – közölte közösségi oldalán is a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A hétvégi forgalomkorlátozás alapesetben, vagyis az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a kamionstopot. Ez történt most is.
A kamionstop felfüggesztését az indokolja, hogy a felforrósodott vezetőfülkében várakozás árthat a hivatásos sofőrök egészségének, és a továbbindulás után jelentősen leronthatná koncentrációs képességüket. A korlátozás felfüggesztését a szállított áruk minőségének megőrzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja. A lépésnek köszönhetően akár a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, áthaladhat az országon a tranzitforgalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában