Hőség

2022.07.22. 17:14

Marad a kánikula: meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót Komárom-Esztergomban is

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve hosszabbította meg a riadót.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az eredetileg július 24-e szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos július 26-án kedd 24:00 óráig hosszabbította meg az ország egész területére, tájékoztat a katasztrófavédelem. Így továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

A koponyeg.hu előrejelzése szerint Tatabányán például július 23-án szombaton tetőzi a meleg, akkor akár 39 Celsius fok is lehet. Az utána levő napokban is jócskán 30 Celsius fok felett lesz a hőmérséklet. Az UV sugárzás mindenütt extra erős lesz. Ám kétszer esőre is számíthatunk térségünkben: vasárnap és következő hét szerdán is frissítheti a levegőt. 

Tatabányán is menjetek árnyékba
Forrás: koponyeg.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt többet pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a sportolást, futást, kerékpározást.

Vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából langyos zuhanyt venni.

Napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak a kocsiban öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

A hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. A hatalmas tüzek megfékezésén több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik. A leégett terület nagysága tízszerese a tavalyinak. A nagy szárazság miatt senki ne gyújtson tüzet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában