Közösség

2022.06.22. 16:01

Hatalmas fák árnyékában varrtak az asszonyok Tatabányán

A Forgó Orsók Foltvarró Egyesület is csatlakozott a Varrjunk szabadban! világméretű mozgalomhoz.

Sugár Gabi

Árnyas fák alatt készültek a csodálatos alkotások

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Az idén házigazdaként szervezték meg a programot a Bánhidai Puskin Művelődési Ház mellett, a hatalmas fák árnyékában. Tucatnyian próbáltak újabb csodákat készíteni, amelyekből többet ki is függesztettek: csodaszép párnák, takarók, színes táskák dicsérték a szorgos kezeket. 

Tóth Jánosné, az egyesület vezetője elmondta: 2005-ben Amerikából indult a kezdeményezés azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kézművességet. Négy évvel később az ausztriai foltvarrók is csatlakoztak a kötős csoportokhoz, s kivonultak a szabadba. Az akciónak 2010-től vannak hazai követői. 
– A korábbi években mi is csatlakoztunk egy nagyobb csoporthoz, most szerveztünk első alkalommal önálló kampányt – mondta a csoport vezetője. Hozzátette: egyesületük tagjai keddenként tartják foglalkozásaikat 16.30 és 18.30 óra között a Puskinban. 

Várnak mindenkit - A Puskinban működő foltvarró csoport huszonhárom tagú. Az átlagéletkor hetven év körül van. Tóth Jánosné, az egyesület vezetője elmondta: sajnos a fiatalok nem nagyon érnek rá, kevesen vannak a csoportban. A közelmúltban volt egy kezdeményezésük: hozott csipkéket, farmert és egyéb anyagokat lehetett újrahasznosítani, átszabni. Gyermekek is csatlakoztak a felhíváshoz, s a hétből egy kisfiú is örömmel vett részt a foltvarrók foglalkozásán. Tóth Jánosné elmondta azt is, hogy ma már egyre nagyobb hagyománya van a foltvarrásnak, megalakult a Magyar Foltvarró Céh is. 

– Különböző irányzatai vannak a foltvarrásnak – tette hozzá. – Tatabányán is már három csoport működik. Mi a tradicionális foltvarrást követjük. Minták és anyagválasztás tekintetében is. Párnahuzatokat, ülőkéket, használati és dísztárgyakat, táskákat készítünk.

A járvány után most próbálják újraindítani a csoportot. A gyönyörűen felújított Puskin Művelődési Házban több programot is szerveznek. Novemberben foltvarrós kiállítást, amelyre más megyékből is várnak majd alkotókat. 

Címkék#varrás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában