Társulati ülés

2022.06.23. 15:45

Évadot zárt a Jászai-színház: Danis Lídiát a közönség és a szakma is elismerte

Évadzáró társulati ülést tartott a Jászai Mari Színház. Átadták az évad művészi teljesítményeit elismerő díjak.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Crespo Rodrigo a színház igazgatója röviden értékelte az elmúlt két évad tapasztalatait. A színházteremben összegyűlt munkatársai előtt többek között kifejtette: a Jászai Mari Színház mögött álló két évad olyan speciális körülmények között zajlott, amire aligha volt példa. A járvány okozta állandó bizonytalanság, az előadások, bemutatók elmaradásának és pótlásának végeláthatatlan sora, a beugrások komoly erőfeszítést igényeltek a társulat és kitartást, türelmet a nézők részéről.

– A munka azonban nem állt meg – fogalmazott a direktor, – s amikor lehetett próbáltunk és készültön arra az időszakra, amikor újra lehet majd színházba járni. Azt gondolom, ebben az időszakban nagyon jól vizsgázott a közösség, a Jászai csapata és a nézők. Türelemből és szeretetből egyaránt.

Hozzátette: főként pályázati támogatások segítségével kisebb beruházásokat is végre tudtak hajtani. A hang- és fénytechnika fejlesztése mellett új projektort is vásároltak és az állagmegóvási munkálatokat is elvégeztették. Az ügyelőrendszer is megújult.

A beszámoló után az elmúlt évad közönségdíjait adták át. A nézők szavazatai alapján az évad legjobb előadása Székely Csaba drámája, a 10 lett Guelmino Sándor rendezésében, az évad legjobb színésznőjének járó díjat Danis Lídia, az évad legjobb színészének járó díjat pedig Kardos Róbert vehette át. A társulat szavazatai alapján Danis Lídiának az évad legjobb női alakításáért, Dévai Balázsnak pedig az évad legjobb férfi alakításáért járó Jászai Gyűrű-díjat is átadták.

A díjazott színészek - Danis Lídia az évadban öt bemutatóban volt látható: a 10 című előadásban a III-as szereplő, a Közellenségben a Kanca, a Teljesen idegenekben Eva, A revizor Anna Andrejevnája, és szerepelt A két Korea újraegyesítése című előadásban. Kardos Róbert a Teljesen idegenekben Roccót alakította, A revizorban a polgármestert, Anton Antonovics Szkvoznyik-Dmuhanovszkijt játszotta, az Illatszertárban Hammerschidt volt, valamint szerepelt A két Korea újraegyesítése és a Közellenség című előadásokban. Dévai Balázs négy új előadásban volt látható: a Közellenségben a Csődört alakította, a Teljesen idegenekben Peppe volt, A revizorban Luka Lukics Hlopov iskolaigazgató, és szerepelt A két Korea újraegyesítése című előadásban.

Az idén új elismerést is alapítottak, a Jászaiért Díjat, amelyet Kornéli Mária produkciós asszisztens vehetett át odaadó, önzetlen munkájáért, a kollégáinak nyújtott rengeteg segítségért, emberfeletti munkabírásáért.

Az új évad kapcsán a direktor elmondta: olyan darabokat válogattak, melyek a sokszínűség jegyében egyrészt az élményekkel teli, katartikus esték lehetőségét biztosítják a nézőknek, másrészt remek szerepeket és izgalmas feladatokat nyújtanak a társulat és a rendezők számára. Az évad repertoárján musical, tragikomédia és színmű éppúgy helyet kapott, ahogyan bohózat, népszínmű és felnőtteknek szóló rémvarieté is szerepel.

-Reményeim szerint a 2022/2023. évadunkban minden tekintetben a normális színházi körülmények, ha úgy tetszik, a „megszokott díszletek között” tudunk majd játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában