Védelem

2022.05.02. 21:25

Videó: itt vannak az esztergomi gátrendszer tervei

Megyei jogú város rangja hivatalos ünnep után egy nappal Esztergomban máris sajtótájékoztatót tartottak a település több szempontból is legnagyobb beruházásról.

Pöltl Zoltán

városházán tartottak tájékoztatót az árvízvédelmi gátrendszerről

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem címmel tartott május 2-án az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtótájékoztatót a városháza nagytermében. A majdani gátrendszerről Hernádi Ádám polgármester, Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója és Kovács Szilvia projekt vezető, a tervezést végző Viziterv Environ Kft. vezető tervezője beszélt.

Mint elhangzott: Esztergom árvízvédelmének fejlesztésére azért van szükség, mert az elmúlt 20 évben 4 alkalommal jelentős árhullám vonult le a Duna Magyarországi szakaszán, melyből a 2013-as az utóbbi idők legnagyobb árvize volt. A 2013-as nagyárvíz után országosan átvizsgálták a mértékadó árvíz szinteket, és megállapították, hogy itt a Dunánál is egy-másfél méterrel emelkedtek meg az árvizek szintjei, ez pedig az jelenti, hogy legalább ennyivel kell megemelni a védelmi rendszerek magasságát. 

A meglévő esztergomi védvonal kiépítettsége nem elégséges az elvárható árvízi biztonsághoz és továbbfejlesztése sem lehetséges a megfelelő mértékben, így új nyomvonalon épül ki árvízvédelmi védmű. A komplex létesítmény a 2017-ben elkészült engedélyezési terv alapján 6,5 kilométer hosszú Duna jobbparti és 0,8 kilométer hosszú Kenyérmezei-patak jobbparti védvonallal fogja biztosítani a MÁSZ (mértékadó árvízszínt) +1,2 méter kiépítési szintet. A jelenlegi projektben (I. ütem) az alap kiviteli tervek és az erdészeti tervek elkészítése, valamint az előzetes régészeti feltárás történt meg.

Hernádi Ádám rövid köszöntője után Kovács Szilvia, a projektet vezető tervező vetített képes beszámolóján az új gátrendszer terveinek részleteiről beszélt. Mint elhangzott, a Prímás-szigeti mellékág torkolati szakaszán 5 méteres nyílásszélességű, szegmenstáblás árvízkapu műtárgy, a Szentlélek-patak torkolata fölött a mellékágban pedig zsilip és belvízátemelő szivattyútelep fog épülni. 

A belterületi szakaszon mobil árvízvédelmi fallal magasítható árvízvédelmi mellvédfal létesül 1 kilométernél is hosszabb szakaszon. A mobil fal magassága a legfrekventáltabb helyszíneken 1,8 méter lesz. Több átjárási lehetőséget, kulisszanyílást alakítanak ki a vízpart és a kikötők megközelítése érdekében. A tervek között szerepel a gátőrtelep fejlesztése is.

Németh József az ÉDUVIG igazgatója összefoglalójában rámutatott, hogy egy ilyen árvízvédelmi fejlesztés egy ilyen történelmi városban nemcsak vízügyi kérdéseket hozott magával, hanem a város igényeit is meg kellett építeni a tervekbe.

– A gátrendszer nemcsak árvízvédelmi szempontból, de a város élhetősége szempontjából és városképi szempontból is megfelelő lesz. És a gát mikor fog megépülni? A vállalat jelenleg egy közbeszerzési eljárás vége felé tar. Rövid időn belül aláírják a kivitelezésről szóló szerződést, és amennyiben ebben az évben rendelkezésre állnak a KEHOP-os források, akkor ebben az évben hatályba lépnek a szerződések is. Innentől már a kivitelező feladata, hogy megvalósítsa a terveket – fejtette ki Németh József.

 A tájékoztatón elhangzott, hogy a 25 ezer fő biztonságát növelő árvízvédelmi gát fejlesztése az itt élőktől és az ide látogatóktól nagy türelmet igényel majd, hiszen a turisztikailag érintett városrészek egy ideig építési területek lesz majd.

A mobilgát terve a Duna megyei szakaszán nem újkeletű. Táton, az Únyi patak felett nyolc évvel ezelőtt már kiépítettek egy mobilgát rendszert, amelyet három évvel ezelőtt egy nyilvános árvízvédelmi mobilfal állítás próbáján belül be is mutattak. A gátat egyébként csak harmadfokú árvízvédelmi készültség esetén kell használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában