Iskolanyitás

2022.05.02. 07:00

Több mint 250 év után bezárták, most újra megnyílhat a kömlődi iskola

Felcsillant a remény a kömlődi szülők számára, hogy gyermekeik hosszú évek után újra helyben járhatnak általános iskolába. Több megoldás is felmerült az ideális helyszínnel kapcsolatban. Iskolaépület van, miként válaszra várakozó szülő is.

Wágner Zsanett

Forrás: komlod.hu

A kömlődi gyermekek 2018-ig helyben járhattak általános iskolába, a Perczel Mór emeletes intézményébe. Az egyre csökkenő gyermeklétszám indokolta, hogy bezárja kapuit az oktatási intézmény. Most újra tárgyalnak a szülők, az önkormányzat és a tankerület, hogy a következő tanévre mindenki számára elfogadható megoldás szülessen. 

Összefogtak az újraindulásért

Hónapokkal ezelőtt alakult egy zárt csoport a közösségi oldalon, ahol rendre olvashatóak a legfrissebb fejlemények. Nyolc gyermek képviselője összefogott, hogy ha egy osztállyal is, de induljon újra az oktatás. A következő lépcsőfok az volt, hogy beíratták a gyermekeket a környei anyaintézménybe, feltüntetve a kömlődi székhelyet a dokumentumon. Ellenben még nem vált biztossá a helyi oktatásra kijelölt intézmény. Van iskolaépület Kömlődön, több is. A választást a tankerület hagyja jóvá. Az illetékesek lapzártánkig nem válaszoltak e-mailben feltett kérdéseinkre.

Segítségünkre Klemencz-Gottfried Nikoletta sietett. Ő azon szülők egyike, aki a kezdeményezés élére állt. Nikoletta kronológiai sorrendben beszámolt az iskola sorsáról. Szerinte több opció is felmerült. Szóba került a Dadi Református Intézmény is, amelynek kihelyezett tagozata működhetne Kömlődön. Miután elvetették ezt az ötletet, egyre több szülő csatlakozott a kezdeményezéshez: tizenegy igény merült fel, hogy újra kinyisson az évek óta "lakat" alatt álló eredeti iskolaépület. 

Elutasították a javaslatot

A tankerület novemberben tartott tájékoztatót.  Több kifogás is felmerült a Perczel Mór Általános Iskolával kapcsolatban. Azt szerették volna, hogy az emeletes intézmény helyett és gazdasági okokból a Hegyháti Alajos Kömlődi Tagintézményben induljon ősszel az első osztály, ott ahol fogyatékkal élőket is oktatnak. A szülők egyöntetűen elutasították a javaslatot – nyilatkozta portálunknak az édesanya. Később kompromisszumos megoldás született: az elsősök a Hegyháti-iskola emelete helyett külön épületrészben kezdhetik a következő tanévet.

A végső csapást mindenképpen az előző kömlődi képviselőtestület döntése adta, amely kizárta a felkínált és alaposan kidolgozott megoldás lehetőségét. Névszerinti szavazással 3 igen és 4 tartózkodó  szavazattal a koncepciót nem támogatta az akkori grémium – emlékezett vissza Bogáth István.

Több mint 250 év után szűnt meg. Bogáth István polgármester négy évvel úgy nyilatkozott, hogy a 2018-2019-es tanévre már nem iratkozott be annyi gyermek, amely továbbra is indokolná az iskola működtetését. Miként a település honlapján fogalmazott: szomorú a tény, 263 év után megszűnt településen az alapfokú iskolai oktatás. Kömlőd vezetője emlékeztetett: az első írásos feljegyzés 1755-ből származik, amikor biztosan volt már oktatás a településen. Azt írja, az okokat és történéseket hosszasan lehetne sorolni, amit meg is tesz illetve tett különböző fórumokon, mert mindenképpen szükséges részletesen elemezni az idáig vezető utat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában