Emlékezés

2022.05.09. 18:57

Mindszenty élete megszólít minket - ünnepi szentmisén emlékeztek rá Esztergomban

A hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg az Országos Mindszenty-zarándoklatot, melynek keretében Erdő Péter bíboros az Esztergomi Bazilikában celebrált ünnepi szentmisét.

Walczer Patrik

Francesco Moraglia velencei pátriárka mondott szentbeszédet az esztergomi misén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Erdő Péter a szentmise elején köszöntötte az érsekeket, püspököket, papokat szerzeteseket, a világi, hatósági és a diplomáciai testületek képviselőit és a zarándokokat.  Erdő Péter örömét fejezte ki, hogy a pandémiás helyzet enyhült, így idén újra együtt ünnepelhetünk és imádkozhatunk Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért. Megköszönte Francesco Moraglianak, hogy elfogadta a felkérést a szentbeszéd elmondására, és hogy szolidáris, testvéri szeretettel viseltetik a magyar nép iránt. 

Ezután köszöntötte a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, illetve az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola csoportjait. Külön méltatta azokat a kerékpáros zarándokokat, akik a Giro d’Italia miatti lezárások, akadályok ellenére is eljöttek Esztergomba. 

Francesco Moraglia az evangéliumot követő szentbeszédében hangsúlyozta: a mi korunk a keresztény tanúságtétel kora, amely éppen a keresztségből táplálkozik és néhányak számára a legmagasabb szintű formát, a vértanúságot ölti magára. Akik az evangéliumért, illetve megvallott hitükért bátran és állhatatosan elviselt üldöztetésekkel, súlyos megaláztatásokkal és szenvedésekkel, személyükben vállalnak áldozatot a történelem nehézségei és viharai közepette. 

– Most Mindszenty bíboros példáját és tanúságtételét akarjuk szemlélni. Engedjük, hogy megszólítson minket az ő élete, története, és mindenek­előtt az ő hite – mondta. 
A velencei pátriárka szerint az utolsó hercegprímás egész életével személyessé és gyümölcsözővé tette a keresztség ajándékát. Hűségesen megvalósította az élete minden napján a bátorság, a becsület, az Isten és a népe iránti feltétlen szeretet által. A személye elleni támadások, az üldöztetés, a hosszú és megalázó börtönévek, a kényszerlakhelyek sem tudták őt elnémítani és eltávolítani az igazságtól és a szeretettől. 

A szentmise után Erdő Péter Mindszenty-életműdíjat adott át Vertse Mártának, a Vatikáni Rádió magyar adása Rómában élő nyugalmazott főszerkesztőjének, illetve Vincenzo Criscuolo kapucinus szerzetesnek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja tisztviselőjének. 

Ismert közéleti személyiségek a misén Az istentiszteleten részt vett többek között Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Harrach Péter, a KDNP ország­gyűlési képviselője, Müller Cecília országos tiszti főorvos, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, id. Lomnici Zoltán jogász és Hernádi Ádám esztergomi polgármester is. A helyi és megyei rendőröket Debreczeni István rendőr ezredes, az Esztergomi Rendőrkapitányság vezetője, illetve Farkas Gábor rend­őr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány képviselte. Az áldozás utáni könyörgést követően Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke vezetésével a zarándoklat résztvevői elmondták a Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért szóló imádságot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában