Városi ünnep

2022.05.09. 16:51

Mi a közös a hibás beszédben és a szájszagban? - az oroszlányi Euróba-napon kiderült

Görög Ibolya protokollszakértő érdekes előadással rukkolt elő az oroszlányi eseményen. A meghívott fiataloknak elárulta: a szép beszéd sosem megy ki a divatból

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az oroszlányi Európa-napon Görög Ibolya protokollszakértő az európai viselkedéskultúra alapjairól beszélt a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében, saját példákkal és az életből merített tapasztalatokkal alátámasztva az elhangzottakat. Két oroszlányi iskola, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola hatodik osztályos nebulói és a Hamvas Béla Gimnázium kilencedikes diákjai vettek részt a “felkészítésen”.

– Az európaiság nagyon mélyről ered. Viselkedéskultúránk a napi kommunikáció szerves része, amelyet minden népcsoport saját maga alakít ki – kezdte beszédét az előadó, majd protokoll- és etikettszabályok ismertetésével folytatta. Közönségét egy pillanatra sem hagyta “veszni”, így az érdeklődést fenntartva azonnal példával érzékeltette a különbséget: egy esküvőnek etikettje van, a lakodalomnak viselkedéskultúrája.

– Minden napot meg kell nyerni, mert előbb-utóbb el fog fogyni – következő témához látott az előadó. Szerinte lehetőségünkhöz mérten minden meg kell tenni, hogy egyensúlyba kerüljünk a megfelelő napindító kiválasztásával. Legyen az hajmosás, egy frissítő reggeli zuhany vagy egy csésze forró kávé. Ezek után az illedelmes köszönésről, a megfelelő szemkontaktusról, az illő kézfogásról, valamint a helyes testtartásról is beszélt, végül a beszéd következett.

– A nyelvtanilag hibás beszéd olyan mint a szájszag. Kellemetlen. Persze, vannak indulatszavak. Nem a rigófütty jut elsőként eszembe, ha belerúgok az ágy sarkába – sommázta az eladó, aki zárszóként hozzátette, a szép anyanyelv mindig divat lesz. A telefon pedig? Görög Ibolya szerint nem szűnnek meg az életfunkciók nélküle.

Távolságok és szemkontaktus - Két ember között az ideális távolság 1,5 méter. Ennél kisebb már az intim zóna határait súrolja. Az ellenkezője, a nagyobb, pedig a társadalmi zóna. Ilyen távolságot tartunk idegenektől, mielőtt még kezet fognánk velük. Görög Ibolya szerint, ha valaki nem néz rám, az nincs ott. Ezért lehetett a pandémia alatt maszkban könnyebben kommunikálni mintsem szemüvegben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában