Múltidéző

2022.05.04. 14:03

Így írt a Fényes Fürdő szaunatörténelmet - felismertek valakit a csobbanók közül? (videó)

A szaunázók beültek a 80 fokos helyiségbe, majd a tóban és a hóban hemperegve hűtötték le magukat.

Kemma.hu

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Napjainkban már teljesen természetes, hogy szinte minden fürdőben, szállodában, sőt sok panzióban is van szauna. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy hazánkban az első szaunát éppen Tatán, a Fényes Fürdőben építették és adták át 1969 februárjában. 

A korabeli felvételeken a híres tatai Fényes Fürdőben nyoma sincs a nyári élénkségnek. Mindent hó takar. Néhány elszánt vállalkozó mégis erre tart. Megnyílt a fürdő szaunája, az első ilyen létesítmény az országban.

– A szauna legfontosabb részlege a hőkamra. A villannyal fűtött kályhán nagyméretű kavicsok izzanak, amelyeken a víz nyomban gőzzé válik és nedvessé teszi a hőkamra száraz levegőjét. 80 fok meleg van itt, ám a szaunázók bírják ezt a hőmérsékletet. A vízbe mártott fűzfa venyige nem az önkínzás eszköze, hanem a vérkeringést pezsdíti. A nagy meleg után jólesik egy kis lehűlés. Ennek legkézenfekvőbb módja a szabadban való úszás, hófürdés. A szaunát közvetlenül a Tatai tó mellé építették, hogy a vendégek a 80 fokos hőkamrából azonnal kifuthassanak a tóba. S amíg az ember felöltözve didereg, addig a fürdőruhás szaunázók nagyon is kellemesen érzik magukat a vízben – tudósít a „világszámról” a korabeli filmhíradó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában