Toll és bot

2022.04.30. 19:14

Novellákat és szakcikkeket ír a horgászatról a dorogi építész és versenyző

Sztahovits Péter civilben épületeket tervez, szakíróként horgászmagazinokban és -oldalakon publikál, horgászként pedig számos trófeát bezsebelt már. Szenvedélyeiről és eredményeiről kérdeztük.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

– Két-három éves koromban családommal a Balatonnál nyaraltunk. A parton sétálva figyeltem a pecázó gyermekeket, édesapám pedig észrevette, hogy megtetszett nekem a horgászat. Később évekig együtt jártunk ki a vízpartokra, közben pedig igyekeztünk utánaolvasni, hogy milyen botokat, felszereléseket érdemes venni. Egyszer a Kis-Dunán próbáltunk szerencsét, ahol megismerkedtem Osvald Zsolttal, a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének jelenlegi ügyvezető igazgatójával, aki elhívott egy horgásztáborba – idézte fel gyermekkori emlékeit a Komárom-Esztergom Megye Horgászsportjáért Díjjal idén kitüntetett  Sztahovits Péter. 

– A foglalkozások alkalmával Csőregi Balázs volt a csapattársam, aki szintén díjat kapott a megyei szövetségtől. Vele, illetve Aszódi Zsolttal együtt az Esztergomi Vasas Horgász Egyesület színeiben indultunk el ifjúsági versenyeken, kétszer sikerült nyernünk is – árulta el Sztahovits Péter, aki egészen 18–19 éves koráig finom szerelékes szakágban országos szinten is versenyzett, majd elkezdte egyetemi tanulmányait, így időhiány miatt a pergetős horgászatra váltott.

– 2010 óta szakíróként is tevékenykedem. Akkor jelent meg először az Eurohorgász nevű lap az országban, mely néhány évig létezett. Az újság akkori főszerkesztője a Haldorádó nevű internetes fórumon figyelt fel rám. Később több éven át a Pecavilágban publikáltam, 2016 óta pedig a Magyar Horgászba, a legismertebb és legolvasottabb hazai horgászlapba írok – mondta. 

A szerzők, köztük Sztahovits Péter is szakcikkeket jegyeznek, megírják az új technikákkal kapcsolatos észrevételeiket, tapasztalataikat. Versenyekről is beszámolnak, alkalomadtán pedig egy-egy remek fogásról novellák is születnek. 

– Ezen kívül a Daiwa cégnek is teszthorgásza vagyok, 2010–11 óta írok nekik is cikkeket, melyek nyomtatott sajtótermékekben, illetve internetes felületeken is megjelentek. 2013 óta az ő égiszük alatt versenyzem az országos bajnokságokon. Akkori társammal megnyertük a Daiwa kupa első két kiírását, az ob-n harmadik hellyel debütáltunk. Kétszer jutottam ki csónakos pergető világbajnokságra. Először 2014-ben Észtországba, ahol a magyar válogatott a 8. helyig jutott, majd 2017-ben Oroszországban, ahol 7. helyen végzett a csapatunk. Jelenleg Koncz Dávid a versenytársam. Dáviddal 2018-ban harmadikok lettünk a csónakos országos pergető bajnokságon, 2019-ben pedig megnyertük – ismertette. 

Sztahovits Péter idén márciusban kapta meg a megyei horgászszövetségtől a kitüntetést. Elmondása szerint bár a MOHOSZ-tól 2019-ben az országos bajnoki címe után már kapott egy elismerést, a mostani díj igencsak meglepte őt, nem számított rá. 

– Hetedik éve vagyok a Dorogi Bányász Horgász Egyesület elnöke, két társammal együtt irányítjuk a szervezetet. A taglétszám az elmúlt 6-7 évben megugrott, jelenleg 2200 főt számlál. A kiszolgálásuk érdekében jelentős mennyiségű halat telepítünk évente a Palatinus-tóba, sőt, versenyeket is szervezünk. A jövőben szeretnék több időt tölteni a családommal: az ob-t idén szüneteltetjük, de kisebb megmérettetéseken, továbbá az International Predator Classic Challenge (IPCC) pergetőverseny-sorozaton szeretnénk elindulni. 

Eredmények - Sztahovits Péter nagy eredménynek tartja a néhány éve Csehországban megrendezett Trouth Union Cup nemzetközi versenyen elért győzelmet. A szervezők a helyszínül kiválasztott folyó áradása miatt végül tóra vitték át a kupát. A magyar csapat komoly pisztrángos múltra visszatekintő nemzeteket előzött meg. Szép emlékek fűzik az IPCC-hez is, tavaly a döntőben harmadik helyen zártak Koncz Dáviddal. A Tisza-tavi megmérettetésen egy óra hajózás után érték el a kívánt horgászhelyet. Csukából 7, sügérből 12, süllőből 2, balinból és kősüllőből 5–5 példány akadt horogra, az összes fajból megfogták a bónuszpéldányokat. Véleménye szerint a pergetős horgászat technikai sportnak is beillene, hiszen komoly hajókat, szonárt is használnak, emellett sok múlik a szerencsén és a horgászhely kellő kiismerésén. Sztahovits Péter hobbi horgászatai során mindig a kapitális méretű halakra megy rá: süllőből eddig 12,6 kilogrammos, harcsából egy 178 centiméter hosszú, míg csukából egy 8,2 kilogrammos példány volt a legnagyobb, amit sikerült horogra csalnia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában