Ünnepség

2022.04.24. 20:29

Megszentelték a búzát Sárisápon

Vasárnap áldotta meg Rajk János plébános a sárisápi Babáli-hídhoz vezető földút mentén álló szoborfülkés képoszlopot, melyet a Sárisápi Szlovák Önkormányzat sikeres pályázatának eredményeként, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által megítélt támogatásból újítottak fel. A helyszínen tartották meg a búzaszentelési szertartást is.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Az ünnepség kezdetén a Szent Imre plébánia kórusa énekelt el egy dalt, majd Huberné Kisgyőri Katalin, a Sárisápi Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy Kollár Károly polgármesterrel való egyeztetést követően nyújtották be a pályázati anyagukat, egyben megköszönte Knyazovics Edinának, a polgármesteri hivatal igazgatási főelőadójának a segítségét. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Útmenti keresztek 2021. évi támogatása című pályázata keretében megyénkben több nemzetiségi önkormányzat, köztük a sárisápi szervezet is támogatást nyert. 

Huberné Kisgyőri Katalin megjegyezte: továbbra is figyelemmel kísérik a pályázatokat, hiszen tudják, hogy a Malom utcai kereszt is felújításra szorul. Bíznak benne, hogy a jövőben élni tudnak a lehetőségekkel és folytatni tudják a megkezdett munkát. 
Kollár Károly szerint minden közösség életében kiemelten fontos a hagyomány, a kultúra, az emlékek és az emlékhelyek megőrzése, hiszen így lehet az adott település történetét, történelmét tovább örökíteni. Sárisápon a helyi szlovák nemzetiség önkormányzat az élenjárója ennek a tevékenységnek, a tagok kellő odaadással dolgoznak. Bízik benne, hogy még sokáig ilyen lelkesen végzik a munkájukat.

Kollár Mária, a Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola intézményvezetője felidézte, hogy többféle memoár fennmaradt az oszlop állításával kapcsolatban. Az egyik szerint egy terménnyel megrakott lovaskocsival utazó család szenvedett végzetes balesetet a helyszínen, egy másik visszaemlékezés pedig úgy tartja, hogy egy tragikus kimenetelű villámcsapás emlékét őrzi az alkotás. Ezután felidézte a búzaszentelés hagyományának történetét, majd felkérte Rajk Jánost a felújított oszlop és a gabona megáldására. Az ünnepség végén a jelenlévők mécseseket is gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában