Elővigyázatosság

2022.04.18. 15:19

Az életed múlhat azon, ha a társasház folyósóját tárolónak használod

Az elmúlt napokban több lakástűzhöz is vonulniuk kellett a tatabányai hivatásos tűzoltóknak a megyeszékhelyen. A tüzek keletkezésének okai emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza. Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnaggyal, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjével beszélgettünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt.

Szász Dalma Kitti

Varga Mihály Sebestyén főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője

Forrás: 24 Óra

Fotó: Szász Dalma Kitti

A közelmúltban füstre ébredtek a Sárberki lakótelep 303-as lépcsőházában élők. Kiderült, hogy egy földszinti lakásban odaégett az étel és az okozta a füstöt. A tatabányai hivatásos tűzoltók behatoltak az ingatlanba és átszellőztették a lakást. A bent tartózkodó személyt a mentőszolgálat munkatársainak kellett elszállítaniuk.
Pár nappal később, újra megtörtént a baj, szintén Sárberekben. A tüzet ismét egy ottfelejtett étel okozta, ami miatt hamar felcsaptak a lángok. Szerencsére a lakók a tűzoltók megérkezése előtt eloltották a tüzet. Az egységek visszahűtötték az izzó részeket, majd átvizsgálták és átszellőztették a lépcsőházat.

Mindkét esetben a konyhában keletkezett a tűz. Nagyon fontos, hogy ha nekiállunk főzni, akkor soha ne hagyjuk a készülő ételt felügyelet nélkül. Sok esetben abból lesz a baj, hogy az ott élők valamilyen okból kifolyólag megfeledkeznek a készülő ételről. Sok esetben a konyharuha, étolaj és egyéb éghető anyagok vannak a tűzhely közvetlen közelében, ami a tűzterjedés kockázatát növeli és akár lakástűzhöz vezethet. Ha már megtörtént a baj, akkor próbáljuk meg a tűz oxigén utánpótlását megszüntetni. Ha például egy serpenyőben az olaj lángra kapott, akkor kapcsoljuk le a tűzhelyet, fedjük le az edényt a fedelével. Az éghető anyagokat pedig el kell távolítani a tűz közeléből, hogy a tűz terjedését ezáltal is nehezítsük, gátoljuk. Ha sikeresen eloltottuk a tüzet, de számottevő anyagi kár keletkezett, akkor is érdemes bejelenteni azt a 112-es segélyhívó számon, hiszen a biztosító által meghatározott feltételek teljesülése esetén ez a későbbiekben a kár megtérítésének egyik alapja lehet

– fűzte hozzá a szóvivő.

Mi tárolható a társasház folyósóján?

Varga Mihály Sebestyén elmondta: fontos, hogy betartsuk a tűzvédelmi szabályokat, mind a társasházak, mind pedig a családi házak esetében. A társasházak tűzvédelménél elsődleges, hogy a lépcsőházaknak tűzvédelmi házirenddel kell rendelkezniük, amelyet jól látható helyre ki kell függeszteniük, így a betartandó szabályok bárki számára elérhetőek lesznek.
Ennek ellenére a katasztrófavédelem szakmai napjain gyakran elhangzó kérdés, hogy mit tárolhatnak a lakók a társasházak folyosóján, illetve mi a helyzet a vagyonvédelmi rácsokkal? Varga Mihálytól most erre is választ kaptunk. 

A lépcsőház, illetve a lépcsőházakhoz kapcsolódó közlekedők tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalat jelentenek. Tűz esetén a forró füsttel, esetleg mérges gázokkal teli lépcsőházban, folyosókon a helyismerettel rendelkező emberek is nehezen tájékozódnak. A kijárat útvonalát leszűkítik az otthagyott tárgyak, növények, és emiatt nehezítik a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozást is. A folyosókon, lépcsőházakban elhelyezett vagyonvédelmi rácsok szintúgy nagy veszélyforrást jelentenek. Felszerelésük előtt mindenképpen tűzvédelmi szakemberrel kell egyeztetni, mivel ennek komoly feltételei vannak. Sok esetben ezek a rácsok két-három lakás kiürítési útvonalába építettek. Ebben az esetben fontos, hogy minden érintett lakónak legyen hozzá kulcsa. 

Ismert olyan eset is, ahol a bent tartózkodó személy jól ismerte a helyiséget, azonban a keletkezett füst miatt annyira csökkent a látótávolság, hogy a férfi nem találta a kijáratot, emiatt a helyszínen életét vesztette. Ha menekülésre van szükség, akkor a folyosók szabadon járhatóságán, a lépcsőházak füstelvezetésén emberi életek múlhatnak.

Ne akadályozzák a tűzoltó útját

A lakók sok esetben elkövetik azt a hibát, hogy a tárolók előtt, vagy a főkapcsoló számára elkülönített helységben hagyják biciklijüket, motorkerékpárjukat – jelentősen akadályozva a beavatkozók munkáját. A tűzoltók első lépésként jellemzően áramtalanítják az épületet, itt értékes időt veszthetnek, ha különféle tárgyakon kell átverekedniük magukat. A katasztrófavédelem munkatársai az ilyen, szabálytalan tárolások esetén pénzbírságot is kiszabhatnak.

Képzeljük csak el, a tűzoltóknak mindösszesen két perc áll rendelkezésükre ahhoz, hogy egy riasztásnál elinduljanak a laktanyából, de ha az érintett épületnél az említett okok miatt időt vesztenek, akkor lehet, hogy a tűz terjedése miatt sokkal nagyobb anyagi kár keletkezik, vagy ami még rosszabb: emberi életek veszhetnek oda. Tehát ezeknek a szabályok minden esetben a lehetséges károk mérséklését szolgálják.

– részletezte Varga Mihály.

Fontos szempont továbbá a ház előtti parkoló, illetve a bejárat elővigyázatos használata is. Mint mondta, a megyeszékhelyen több olyan lakótelep van – főként panelek környékén –, amelyek nehezen megközelíthetőek az ott élők parkoló autói miatt. Tűz esetén érdemes minden gépjármű tulajdonosnak ilyenkor elállnia az autójukkal azért, hogy a tűzoltó egységek munkáját megkönnyítse. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában