Ünnep

2022.04.14. 11:16

A tatabányai Gábor hentes elárulta, mire esküszik ha húsvéti sonkáról van szó

Kiemelkedő ünnep, a húsvét közeleg. Ilyenkor háromszoros mennyiség fogy a sonkából – mondja Gábor hentes, akinek nagy tapasztalata van, hiszen felmenői is hentes mesteremberként dolgoztak, a második világháború előtt Tatabányán.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Hatalmas a sorok állnak húsvét előtt a hentesüzleteknél és húsospultoknál. A vásárlók egymásnak adják a kilincset. A többség még nem vásárolt a közelgő ünnepekre. Sokan vannak, akik felmérik a helyzetet vásárlás előtt. Az eladók, a hentesek megkérik a minőségi hús árát és ezt jól tudják a vásárlók is. Cserébe biztosan kifogástalan minőséget kapnak. Gyönyörű sonkák sorakoznak a pultokban. A családok többnyire 3-4 ezer forintot szánnak a húsvéti sonkára. 
Rotyis Gáborral évtizedes szakmai tapasztalata mondatja, hogy ünnepek előtt egyre többen keresik a kevésbé zsíros és a bőrtől mentes sonkákat. Sokan viszik ilyenkor a különféle kötözött sonkákat, de a nagyobb combokból és lapockából készített sonka is kiváló választás lehet. 

A füstöltekből nagyon kelendő húsvét előtt a tarja, a kötözött comb és a sonkák. A parasztsonkák, a szívsonkák, amiben nincs csont és még ezek között is vannak különbsége

-sorolja Rotyis Gábor, aki a hagyományos módszerre voksol.

Az ízletes sonkák több hét alatt készülnek el, sóban és pácban hemperegve, majd hozzáadott víz nélkül kerül a füstre. Az eljárás során az egy kilogramm húsból végül 70 dekagramm lesz, szemben a hipermarketek kínálatával, ahol a beinjekciózott, gyorspácban készült áruhoz olcsóbban hozzájuthat az ember. 

Nálunk a hagyományos eljárással készülnek a sonkák, 6-8 hét alatt lesz tökéletes. Nem is árulunk más fajtát

- egészíti ki a mester, aki azt is elárulta, hogy a húsvét környékén akár háromszor annyi sonkát is eladnak a hentesek, mint az év bármely másik időszakában 

Gábor hentes hasznos tippjei A jó sonka színe szép pirosas, vagy barnás és ami a legfontosabb, jó füstölt illata van. Fontos, hogy ne legyenek rajta vér­aláfutások. Gábor hentes szerint érdemes ismert hentestől vásárolni, ha nem, akkor érdemes félbevágottan kérni, mert akkor saját szemünkkel is tesztelhetjük az állagát és következtethetünk a zsírtartalomra. Az sem mindegy, hogy az elkészített sonkát hogyan tároljuk. – A hagyományosan készült füstölt sonka nem igényel hűtést, de hűvös és száraz helyen kell tárolni. Az elkészítés és visszahűtést követően öt napig tárolható az imént említett termék, addig fogyasztható. A legtöbb háztartásban felhasználják az ünnepi étkeket, a sonkát, a csülköt és a főtt tojást: rakott krumpliként és babgulyásként nemesül a maradék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában