Kapcsolatépítés

2022.03.28. 18:38

1000 év kötelez: újra összefonódik Esztergom és Fehérvár sorsa

Március 24-i soron következő munkaterv szerinti testületi ülésen döntött erről az esztergomi képviselő-testület.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A grémium 23 napirendi pontról döntött, többek között arról is, hogy Esztergom kezdeményezi testvérvárosi kapcsolat létesítését Székesfehérvárral. A két város történelmi kapcsolata Szent István királyunknál kezdődött. Mint a város oldalán kifejtik: Székesfehérvár és Esztergom a jövőben újra szorosabbra kívánja fűzni a két történelmi városnak kapcsolatát Szent István királyunk örökségének méltó ápolása céljából.

Mint hozzátették, Székesfehérvár az elsők között támogatta Esztergom megyei jogú várossá történő kinevezését. 

A Fejér megyei megyeszékhely önkormányzata határozatban döntött erről. A döntéssel egyhangúlag egy nyilatkozatot is kiadtak, melyben a két város történelmi jelentőségéről, a köztük lévő erős kapcsolatról beszéltek:

Ezer év alatt mindkét várost erősítette páratlan nemzeti dicsőség, gyengítette régen tépő balsors, és bár elköteleződésük Szent István öröksége iránt töretlen, a két város fejlődése, Magyarország életében betöltött szerepe változott, elvált egymástól. A történelmi valóságot tiszteletben tartva is erkölcsi kötelességünk azonban támogatni Szent István akaratának szimbolikus újra érvényesítését! Mert Magyarország Országgyűlése államalapító királyunk akaratát váltja valóra, amikor Esztergom városát a megyei jogú városok rangjára emeli, az ősi testvérével, Székesfehérvárral azonos rangra.

Ugyanezen nyilatkozatban szerepel az is, hogy Székesfehérvár a jövőben újra szorosabbra kívánja fűzni a magyar nemzet eme két történelmi városának kapcsolatát Szent István királyunk örökségének méltó ápolása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában