Évfordulók előtt állnak

2022.02.12. 19:11

Tudósokkal ünnepelte a Valentin napot az esztergomi Balassa társaság

Az eseménynek Tár-lak Szalon adott otthont. Építészeti témákra hívták fel a közönség figyelmét.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Február 14-ét, nem kevéssé a kereskedelmi marketingnek és a médiának köszönhetően, az elmúlt években a „szerelemesek napjának”, illetve Valentin-napnak szokás már nevezni, de ez valójában Bálint nap is Magyarországon. Esztergomban, Balassa Bálint városában a költőről elnevezett társaság minden évben igen komoly kiskonferenciát tart a megemlékezés okán.

Idén a Tár-lak Szalon adott otthont az eseménynek, melyen építészeti témákra hívták fel a közönség figyelmét. Zsembery Ákos egyetemi docens a Fürdő Szálló helyreállításáról tartott rövid előadást. Prokopp Mária művészettörténész az idei évfordulókra – így a Bazilika alapkőletételének 200., Vitéz János érsek halálának 280. és a tanítóképző főiskola alapításának 180. évfordulójára – hívta fel a figyelmet. A rendezvény második részében előadást hallgatott meg a közönség az Esztergomi Tanítóképző Öregdiákjainak Egyesületéről és belvárosi Kálvária-kápolna fatornyának rekonstrukciójáról. Az ünnepen Pálmai Árpád egyházzenész Balassa énekével emelte a műsor fényét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában