Közgyűlés

2022.02.19. 06:46

Máig nem tudja a közgyűlés, mi alapján döntött a tatabányai polgármester

Több órán keresztül tárgyalta a tatabányai közgyűlés a pandémia alatt egyszemélyben hozott polgármesteri döntéseket vizsgáló bizottságok jelentését. A jelentésben többek között az szerepelt, hogy számos, sok száz millió forintos döntéssel kapcsolatos háttéranyagokat nem bocsátottak a bizottságok rendelkezésére, ezért most határozatban kötelezték az önkormányzatot arra, hogy minden dokumentumot hozzon nyilvánosságra.

Bukovics Krisztián

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Egyszerűen nem kaptunk meg időben anyagokat, több képviselőtársam nem látta azokat a felületeket, ahová feltöltötték a szükséges dokumentumokat, amelyek ráadásul hiányosak is – közölte az előterjesztés ismertetésekor Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) a pandémia alatt hozott polgármesteri döntéseket felülvizsgáló Pénzügyi Bizottság elnöke. 

A közgyűlés még tavaly júliusban döntött arról, hogy egymással párhuzamosan két szakbizottság – a Pénzügyi mellett a Jogi- és Közbeszerzési – nézze át az összes olyan határozatot, amit a koronavírus miatti veszélyhelyzet ideje alatt a közgyűlés helyett egyszemélyben Tatabánya polgármestere hozott meg. 
A vizsgálóbizottság nehezményezte, hogy számos nagy horderejű kérdésben a mai napig nem állnak rendelkezésre a hozott döntés minősítéséhez szükséges dokumentumok. Ilyen többek között a polgármesteri hivatalban, valamint a GAMESZ-ben történt létszámleépítés, a Tatabányai Erőmű Kft. tíz százalékos tulajdonrészének taggyűlési határozat nélküli eladása, valamint az NHSZ Tatabánya Zrt.-vel történt szerződéshosszabbítás és egy telekcsere a vállalattal. 

Hogy került külföldi részbe az erőmű egy része?

A vita során Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy Szücsné Posztovics Ilona választási ígéretei között szerepelt többek között az, hogy valamennyi szerződést fel fognak tölteni a város honlapjára, hogy minden tatabányai megismerje azokat. „Ehhez képest most ott tartunk, hogy nem hogy a lakosok, de a közgyűlés tagjai sem ismerhetik meg a szerződéseket” – mondta a Fidesz-KDNP-s képviselő. 

Schmidt Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy a Tatabányai Erőmű Kft. korábbi megvásárlása egy stratégiai döntés volt, amely élvezte a közgyűlés többségének támogatását. Mint mondta, nem tudja megítélni, hogy most a külföldi cég üzletrészvásárlása stratégiai döntés volt-e a város részéről. Egyetlen dolgot szeretne a közgyűlés, hogy megismerje azokat az érveket és tanulmányokat, amelyek alapján ez a döntés született. 

Szücsné Posztovics Ilona elmondta, hogy a javaslathoz benyújtott módosító indítványában igyekezett válaszokat adni a felmerült kérdésekre. A hivatali létszám csökkentésével kapcsolatban elmondta, hogy a pandémia időszaka alatt a pénzügyi egyensúly biztosítása miatt volt rá szükség, míg az erőmű kapcsán arra hivatkozott, hogy a kft nem élt az elővásárlási jogával. 

Folytatják a vizsgálódást

A közgyűlés tagjai közül többen is azt hangsúlyozták, hogy fontos, sok száz millió forintos kérdésekben nem lehet tudni, hogy mi alapján születtek azok, így azt sem lehet megítélni, hogy az adott döntés jó, avagy rossz. 
A tatabányai közgyűlés végül nem fogadta el Szücsné Posztovics Ilona módosító javaslatait, a többségi határozat arra kötelezte a hivatalt, hogy minden szükséges dokumentumot, levelezést, háttéranyagot, tanulmányt bocsásson a bizottságok rendelkezésére, amelyek ezek birtokában tovább folytatják munkájukat. 
 

Későn kapták - A vizsgálóbizottságok szerint nem, illetve csak többszöri kérésre, késve kapták meg több esetben azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a döntések születtek. A közgyűlés elé tárt anyagban szerepel, hogy a Jogi és Közbeszerzési Bizottság véleménye szerint egyetlenegy határozat és döntés sem volt szabályszerűen előkészítve. A legnagyobb hibának ugyanakkor azt látta a Jogi és Közbeszerzési Bizottság, hogy sem az előterjesztések, sem pedig a határozatok nem voltak nyilvánosak, nem kerültek feltöltésre semmilyen nyilvános fórumra vagy a feltöltés késve valósult meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában