Disznóvágás

2022.01.30. 21:12

Ínycsiklandó finomságok és különlegességek is készültek a szőlősi böllérversenyen (Fotók)

A hazai csapat győzelmével zárult az idén is a vértesszőlősi böllérverseny. A legtöbb kóstolójegyet is ők gyűjtötték össze. Kilenc csapat dolgozott fel egy-egy disznót. A kondérok délután háromra mind kiürültek.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Sokan voltak kíváncsiak a népszerű gasztronómiai programra. A vértesszőlősi sporttelepet szombaton a déli órákban nem volt könnyű megközelíteni. Egyesek kosarakban vagy kézben vitték haza a gőzölgő finomságokat, mások éppen befelé tartottak, hogy megkóstolhassák a csapatok által készített ételeket. A programon az idén már kézműves terméket is árultak. Ízletes házi füstölt áru, sajtok, mézek, szörpök mellett a töltött kürtöskalács előtt is sorban álltak az ínyencek. 

A sportcsarnokban gyermek melegedő játszóház, a sátor mellett szalmabála várta a legkisebbeket. Fantasztikus illatok terjengtek a levegőben, és csalták egyik standtól a másikig a látogatókat. 

Kilenc csapat vett részt az idei programon. Hajnalban mindenki kapott egy-egy disznót, amelyet néhány órán belül feldolgoztak, majd ügyelve a versenykiírásban szereplő feltételekre, többféle ételt készítettek belőle. Az öttagú zsűri negyvenötféle fogást kóstolt meg, és tucatnyi fogópálinkát. Az ítészek kiemelték a káposzták és a kolbászok minőségét. 

A hazai csapat mellett érkeztek versenyzők Neszmélyről, Kocsról, Bajról, Rédéről, Mocsáról, Környéről és az erdélyi Gyimesbükkről. Mindenki igyekezett valami különleges tájjellegű ételt is készíteni a hagyományos toros fogások mellett. Az érkezők pedig kóstolójegyeiket beválthatták a csapatoknál. A kolbászok, hurkák, sültek, káposzták mellett ízlelhettek gyomorbélből lecsós pörköltet, abált csülköt, szalontüdőt, rakott káposztát, sült vért, vesevelőt vagy pörköltet túróval. Ez utóbbi a disznó orrára utalt, nem a tejtermékre.

A gasztronómiai élvezetek mellett kulturális programok és a hangulatot fokozó korsókitartó verseny is színesítette az egész napos programot. Az erősebbik nem képviselői mellett a hatalmas korsókkal próbált megbirkózni egy-egy hölgy is – sikertelenül. A színpadon a versenyre érkező települések kulturális csoportjai léptek fel. Zenés, táncos bemutatóiknak lelkesen tapsolt a közönség. A vendégek folyamatosan cserélődtek, és délután háromra a kilenc disznóból készült finomságok elfogytak. Böllérek, szakácsok, szervezők örömére. 

További részleteket a 24 Óra január 31-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában