Teljes rekonstrukció

2022.01.04. 14:15

310 millióból újult meg a Nagyboldogasszony-plébánia épülete Kisbéren

A kormány 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatással segítette a teljes felújítást.

Kemma.hu

Forrás: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook

A kisbéri plébánia felújítása még 2020. októberében kezdődött. Az épület emeletén plébánosi lakórészt, illetve a vendégszobát alakítottak ki. A földszinten a plébániahivatal két irodája kapott helyet, emellett újra közösségi térként működhet az eredeti állapotban megőrzött két boltíves nagyterem.

A munkálatok során az épület új tetőszerkezetet kapott, a főfalakat statikailag megerősítették, sótalanították és szigetelték, valamint kicserélték az összes külső nyílászárót.

A rekonstrukciót 300 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásból valósították meg, a tervek elkészítésének 10 millió forintos költségét pedig saját forrásból fedezték. A műszaki átadást követően már az óév végén bejárhatták a hívők az épületet. A napokban pedig Sinkovicz Zoltán polgármester Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt és Magyaros László plébániai kormányzót vezette körbe a felújított falak között.

– Statikai problémák miatt az idők során az épület életveszélyessé vált. Az emeletes épület tartószerkezete megrogyott, saját súlya feszítette szét a falakat, így mindenképpen orvosolni kellett az ügyet – mondta el Sinkovicz Zoltán, hozzátéve, a rekonstrukcióból már csak az utolsó simítások vannak hátra: jelenleg a tereprendezés és a berendezési tárgyak elhelyezése zajlik. 

A teljes felújítást 300 millió forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással valósították meg (Forrás: Czunyiné dr. Bertalan Judit/ Facebook)

Kisbér központjának megújítása ezzel a rekonstrukcióval korántsem fejeződött be. A polgármester szerint a felújítás-sorozatból számos állomás maradt az idei évre is.

– A kisbéri Nagyboldogaszszony-templom, valamint a körforgalom körüli területet szeretnénk helyreállítani és újjáépíteni 2022 első félévében. A következő lépés a lovarda melletti istállóépületek megújítása lesz, melyet két szakaszban valósítunk meg. Ezeken kívül a Kisbéri-tó partján található egy Pékház nevezetű, műemléki védettségű épület, melynek korszerűsítésével zárul a revitalizáJelenleg a berendezési tárgyak elhelyezését tervezik – árulta el.

Az ikonikus épület múltja - Ez volt a település első kőépülete, az 1720-as években emelték, középkori alapokra. Először fogadóként működött, majd gróf Batthyány Tódor vásárolta meg plébánia céljára. Az épület állapota 2009-re annyira leromlott, hogy nem lehetett az eredeti célra használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában