beruházás

2021.12.03. 18:28

Komárom és Gönyű között épül kerékpárút: újabb 14 kilométeren bringázhatunk

Kerékpárút épül Gönyű és Komárom között, a kivitelezési munkálatok már elkezdődtek. A szakasz a tervek szerint jövő ősszel vehető birtokba.

Körtvélyfáy Dina

Megkezdődött a két Duna-parti települést összekötő kerékpárút építése, amely az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal Rajka–Dömös közötti szakaszának részét képezi – jelentette be Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője.

Kara Ákos arról is beszélt, Czunyiné dr. Bertalan Judittal, a komáromi térség országgyűlési képviselőjével, és Major Gáborral, Gönyű polgármesterével dolgoztak együtt azon, hogy Komárom felé is folytatódhasson a kerékpárút. Hangsúlyozta, lényegesnek tartja, hogy egy kerékpárútnak több funkciója is legyen.

– Fontos, hogy idegenforgalmi jelentősége legyen, de ugyanúgy lényeges a mindennapi élethez tartozó kerékpározás, a munkába, iskolába járás lehetőségének biztosítása – fogalmazott. – Úgy gondolom, a következő esztendőkben megsokszorozódik a kerékpárosok száma, nem csupán hagyományos biciklikkel, hanem akár ebike-okkal is sokan közlekednek majd.

Gréz Tibor, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője elmondta, a szakasz részben önálló vonalvezetésű, részben pedig a meglévő földutak felhasználásával készül. A kerékpárút érinti Ácsot, Nagyszentjánost és Gönyűt. A csaknem 14 kilométer hosszú kerékpárút megépülésével turisztikailag fontos, eddig hiányzó szakasz készül el.

Az új szakasz Komárom nyugati, Áccsal közös közigazgatási határától indul, a Fenyves utcától. A tervezett kerékpárút a főúttal párhuzamosan halad 9,1 kilométer hosszan, egészen Gönyűig, a szakasz végét képező Bajcsy-Zsilinszky utca meglévő kerékpárútjához történő csatlakozásig. Két híd is épül: Ács területén a Concó patak, Nagyszentjános és Gönyű közigazgatási határán pedig a Cuhai-Bakony ér felett.

További részleteket a 24 Óra december 4-i számában olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik