Összefogás

2021.12.21. 07:00

Giga adag ünnepi káposzta Oroszlányban: 80 literes üstben rotyogott az étel (Fotók)

Felvidéki motorosok, magánszemélyek, civil szervezetek és vállalkozók fogtak össze és járultak hozzá a hagyományos oroszlányi káposztafőzéshez a város főterén. Az akció tavaly a pandémia miatt elmaradt, az idén azonban újra több mint száz adag fogyott a gőzölgő karácsonyi ételből.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Tíz óra után érkezünk a város főterére. Jó nagy kondér körül sürögnek-forognak az oroszlányiak. – Nem a káposztáról szól ez – mondja az egyik szépkorú, miközben vegyülünk a tömegben. – Sokkal inkább egy jó kis baráti beszélgetésről. Az étel már csak a ráadás – teszi hozzá. Gondoljuk, ez is egy vélemény a sok közül, azonban látni igencsak nehéz sorsúakat is. 

Sorban áll például egy szakállas ember, állig felhúzza kabátja cipzárját, így védekezik a hideg ellen. Ő biztosan nem fél órája fagyoskodik, régebben járhatja az utcát. Aztán sorra kerül. Almát, banánt, csokoládét és narancsot vesz magához és némi süteményt. Ő a meleg ételre vár, mert mint mondja, nem is emlékszik, mikor evett utoljára. Pláne hagyományos karácsonyi ételt, káposztát. 

A rutinosabbak éthordóval érkeznek, több kézben szatyor várja, hogy végre megteljen minden jóval. Bőven van még idő, merthogy délre készül el a „főszereplő”. Addig egy pohár forró teával lehet csillapítani a szomjat és a csípős szél okozta kellemetlen érzést. Van még szaloncukor, mintegy kétszáz lángos és bőven akad tócsni is. 

A káposztaosztás a kezdeti sikereken felbuzdulva mára kinőtte magát. –Magánszemélyek, civil szervezetek és vállalkozások is szívesen csatlakoznak az évről évre meghirdetett akcióhoz. Felajánlásokból sok minden megvalósítható és jót tenni mindig jó – mondja Opsuszta Csaba főszervező, aki nem tartja ördögtől való ötletnek, hogy hasonló kezdeményezést hívjon életre más városokban is. 

De térjünk vissza az oroszlányi akcióhoz. Az étel 80 literes üstben fő reggel óta. Összesen 34 kilogramm káposzta rotyog 25 kilogramm hússal karöltve, ráadásként 5 kilogramm kolozsvári szalonnát is kapott. Ezek alá 2 kilogramm zsír és 10 kilogramm felaprított vöröshagyma került, mert miként Torma Lajos, az egyik főszakács megjegyezte, jó alapanyagokból csak jó étel készíthető. Végül több mint száz adag gőzölgő étel került a kezekbe, otthon pedig a gyomorba. 

Töretlen a jótékonysági akció A káposztaosztás csaknem tíz évvel ezelőtt kezdődött, és a hagyományos akció azóta is töretlen. Opsuszta Csaba indította útjára a programot, gondolva az egyedülállókra és a városban élő szegény sorsú családokra, amelyek nem kapcsolják be a tűzhelyt ünnepek előtt. Az idei rendezvény előtt többen felhívták a figyelmet, hogy a jótékony rendezvény bár az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köréhez (OLPK) kapcsolódik, minden jó szándékú segítőt szeretettel várnak, politikai hovatartozástól függetlenül. Többé-kevésbé sikerült is betartani az előírtakat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában