Melegedhetnek

2021.12.19. 10:03

Csaknem 40 rászoruló településre jut el a pályázatos szociális tűzifa

Az utóbbi hetekben megyénk közel 40 településére érkezett szociális tűzifa az önkormányzatokhoz, majd onnan a rászorulókhoz.

Mórocz Károly

Forrás: beküldött

A magyar állami erdőgazdaságok ebben az évben is komoly szerepet vállalnak a kormány szociálistűzifa-programjában, így számos településen, több száz háztartás részére biztosított a téli tüzelő. A 2011-ben indított program azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz jussanak, így csökkenjen a háztartások tüzelőanyag-költsége. Az ötezernél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhatnak a programon belül szociális célú tűzifa vagy barnakőszén vásárlására. 

Idén összesen 5 milliárd forintot bocsátottak rendelkezésre. A Belügyminisztérium minden érvényes pályázatot elfogadott, országszerte mintegy 2329 településen jutnak ingyenes tüzelőanyaghoz a rászorulók.

A sikeres lebonyolítás az állami erdőgazdaságok számára feladatot és együttműködési lehetőséget is jelent az önkormányzatokkal. Egyúttal segítséget adnak, hiszen a pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat. 

A Vérteserdő Zrt. négy erdészeti igazgatósága – a Gerecsei, a Dél-Vértesi, az Észak-Vértesi és a Síkvidéki – ebben az évben 40 község önkormányzatával kötött szerződést az igényelt tűzifára. A teljes mennyiség kemény lombos fafajokból áll. Összetételét tekintve, a szállítmányokat, többek között cser, bükk, gyertyán, kocsánytalan tölgy és akác alkotja. A települési önkormányzatok az igényelt szociális tűzifából hasonló mennyiséget juttatnak háztartásonként, így a Vérteserdő által biztosított mennyiség több száz családnak jelent segítséget az idei fűtési szezonban. 

Mezei János kommunikációs vezetőtől megtudtuk, hogy a Vérteserdő területén a következő Komárom-Esztergom megyei települések pályáztak sikeresen, összesen mintegy 1375 köbméterrel: Környe, Baj, Kocs, Szárliget, Nagyigmánd, Csatka, Aka, Tárkány, Ete, Bakonyszombathely, Kerékteleki, Réde, Ászár, Ácsteszér, Bakonybánk, Bábolna, Bana, Vérteskethely, Csép, Bársonyos, Bokod, Kömlőd, Kecskéd, Szákszend, Bakonysárkány . 

A Pilisi Parkerdő 65 000 hektáros működési területén 53 település részére szolgáltat szociális tűzifát. Komárom-Esztergom megyében összesen 13 települést érint a program, Epöl, Gyermely, Héreg, Leányvár, Mány, Máriahalom, Sárisáp, Szomor, Tokod, Annavölgy, Csolnok, Kesztölc és Piliscsév önkormányzata van a kedvezményezettek között. 

– A kiszállított tűzifa fenntartható és megújuló forrásból, a Pilisi Parkerdő erdeiből származik. Összetételét tekintve találunk benne tölgyet, csert, gyertyánt, valamint egyéb kemény lombos fafajokat is – tudtuk meg Mészáros Péter szóvivőtől. Hozzátette, az idei évben az 53 önkormányzat részére 3800 köbméter tűzifa áll rendelkezésre, melynek több mint 70 százalékát már el is juttattuk a kedvezményezettekhez. 

Ászár 44 köbmétert nyert a szociálistűzifa-pályázatonA támogatásokról Ászár polgármestere, Pekár Zsolt elmondta, hogy már az igénylők házait melegítheti a kiszállított fa, a szociálistűzifa-pályázaton ugyanis az idei évben 44 köbméter kemény lombos tűzifát nyert az önkormányzat.

– Miután megérkezett a faluba, az önkormányzat dolgozói még november hónapban kiszállították. A szociális tűzifára 31 kérelem érkezett, minden pályázó jogosult volt a támogatásra. A támogatással egyedül élőket és rászoruló családokat tudott támogatni önkormányzatunk, segítséget nyújtva számukra a tüzelőanyag biztosításával a téli időszak egy részére – tette hozzá. 

Súron az ősz végén kezdték meg a kiszállítást. A településen a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatás keretében az idei évben 71 köbméter tűzifa kiosztására kapott lehetőséget az önkormányzat. A képviselő-testület döntése értelmében novemberben kezdődött meg a tűzifa kiszállítása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában