Fontos

2021.12.05. 10:30

Az adventi boldogsággal sokaknak együtt jár a stressz is

Sokan tűnhetnek igazi Grincsnek az adventi időszakban, de vannak, akiknek ez az időszak több stresszel jár, mint örömmel. Erre érdemes odafigyelni.

S. G.

Forrás: Illusztráció

Az ünnepek közeledtével úgy érezzük, egyre inkább felgyorsul a világ körülöttünk. Ugyanakkor mégis mindannyian máshogy éljük meg ezt az időszakot. Timár-Fábián Nóra megyei life és business coach arra hívja fel a figyelmet: van, akit feltölt a készülődés, másoknak görcs­be rándul a gyomra decemberben. Tény, hogy az ünnepek hatással vannak lelki állapotunkra, az ünnepi stressz létező fogalom. Pozitív és negatív előjellel egyaránt.

A stresszt ugyanakkor egészségügyi okokból sem szabad figyelmen kívül hagyni. Biztató érzés azt feltételezni, hogy minden emberben benne rejlik a saját egyedi megoldása a problémáira. Mindenkinek van egy saját egyedülálló használati utasítása.

De mégis hol, és felismerjük? Képesek vagyunk automatikusan háttérbe szorítani magunkat, valamiért hárítunk. Ha figyelemmel kísérjük gondolatainkat, szavainkat, hányszor kezdődnek úgy, hogy:

Én…

Kifogásokat gyártunk, másokat hibáztatunk, azt tartjuk jónak, amit a társadalom vagy a család elvár tőlünk. A szakember szerint ennek oka, hogy így egyszerűbb, de a hárítás, vagy a bizonytalanság is a hátterében lehet, vagy igazából mi magunk sem tudjuk, mi jó nekünk.

Fontos, hogy foglalkozzunk magunkkal is, nem tolhatjuk magunkat folyton a háttérbe, sőt, ebben az időszakban még kiemelkedőbb feladat, hogy meg tudjuk fogalmazni vágyainkat. A boldogságunkat nem fogja senki helyettünk elérni. A lehetőségek tárháza végtelen, a megoldást megtalálni saját feladatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában